Vårdsamverkan med många pluseffekter
FINSPÅNGTvå organisationer har blivit en. Ett projekt har inletts där kommunens och landstingets nattsjuksköterskor samarbetar. Förbättrad arbetsmiljö, gemensam kompetensutveckling och bättre rekryteringsmöjligheter är något av det som projektet kan leda till.
Numera samverkar de kommunal- och landstingsanställda nattsjuksköterskorna på LAH, särskilda boenden och vid primärvårdsbesök. Här hjälps Ann-Louise Bakker (tidigare kommunanställd) och Torbjörn Jacobsson (landstinget) åt med vården. FOTO: GUNNAR JOHANSSON
Foto:
- Hittills är det positivt. Det är skönt att vi kan vara två, säger även Ann-Louise Bakker som tidigare var kommunal nattsjuksköterska, men som nu projektanställts av landstinget.
Tillsammans med Torbjörn Jacobsson bildar de två tjejerna ett av teamen i projektet.
<b>Samordnat arbete</b>
Projekt inleddes den första november och innebär att kommunens och landstingets nattsjuksköterskors arbete har samordnats. I nattsjuksköterskornas arbetsuppgifter ingår LAH-verksamheten, dels den på avdelningen dels den i hemmen samt besök hos primärvårdspatienter (Vilket varit landstingets uppgifter tidigare), men också besök vid kommunens särskilda boenden (Vilket kommunens nattsjuksköterskor ansvarat för tidigare).
- Nu i början blir det lite introduktion. De måste lära känna varandra och lära sig att hitta till exempel, säger Margareta Ohrmér-Johansson, chef för LAH och för den nya nattsjuksköterskeorganisationen.
<b>Två blir tre</b>
Tre kommunala nattsjuksköterskor har projektanställts av landstinget. Varje team består nu av tre sjuksköterskor, två från LAH och en från kommunen. Tidigare jobbade bara två sjuksköterskor på LAH under natten.
- En måste alltid vara på avdelningen och den andra fick förut åka ut till patienter ensam. Jag tycker att det är viktigt att de inte jobbar ensamma. Ska de till exempel göra en bedömning kan det vara bra om de är två, säger Margareta Ohrmér- Johansson.
Nattsjuksköterskorna utgår från LAH, där nattpasset inleds klockan 21.00.
<b>Bättre arbetsmiljö</b>
- Då får kommunsjuksköterskan först telefonrapporter hur läget är på de särskilda boendena, det brukar ta en halvtimme. Sedan samlas vi och har en genomgång, berättar Maria Greek.
Ett syfte med projektet är just att skapa en bättre arbetsmiljö, dels genom att man numera ofta kan vara två när man åker på besök, dels genom att arbetsuppgifterna blir mer varierande då alla ska kunna göra allting så att man kan alternera. Att två organisationer har blivit en innebär också att det kan satsas på gemensam kompetensutveckling. Nattsjuksköterskorna har hela kommunen som arbetsområde, vilket ibland kan innebära långa bilresor.
<b>Rekrytering underlättas</b>
Förut kanske kommunens och landstingets sjuksköterskor åkte till samma ort, men var för sig. Nu kan resorna ibland samordnas.
Ytterligare ett mål med projektet är att rekryteringsarbetet ska underlättas.
- Det är svårt att rekrytera sjuksköterskor och ännu svårare att få nattsjuksköterskor och då gäller det att ha något att locka med och det här kan vara det. På det här sättet blir det också lättare att ersätta någon som blir sjuk, säger Margareta Ohrmér-Johansson.
Projektet är ettårigt och ska efter det utvärderas.