Vårddömd kan få nattpermission
NORRKÖPINGVad ska väga tyngst, permissionsönskan hos en man dömd till rättspsykiatrisk vård eller vädjan från rädda målsäganden om att han inte ska få frigång nattetid? Chefsåklagare Torsten Angervåg som överklagat beviljad nattpermission i ett ärende i Norrköping vänder sig nu till riksåklagaren efter att ha fått avslag också i kammarrätten.
Något som chefsåklagare Torsten Angervåg i Norrköping överklagat ända upp till kammarrätten.
<b>Till riksåklagaren</b>
Efter avslaget där skickar Angervåg nu domen till riksåklagaren för kännedom.
"Jag anser att målsägandens och allmänhetens skyddsintresse fått vika för den dömdes intressen", skriver chefsåklagaren.
Han anser att frågan är principiellt viktig och är kritisk till att kammarrätten trots det inte närmare har redogjort för hur domstolen vägt de olika intressena mot varandra.
- Jag är kritisk till hur kammarrätten som tagit en hel månad på sig inte ger oss den vägledning som en kammarrätt ska göra.
- Idag talar vi allt mer om målsägandens och brottsoffrens intressen. Det är bra. Men det rimmar illa med den lagstiftning vi har där målsägandens intresse inte lyfts upp, säger Angervåg.
<b>Vill ändra lagstiftning</b>
Torsten Angervåg understryker det angelägna i att förslaget till ändrad lagstiftning genomförs snarast möjligt.
Enligt ett förslag i en statlig utredning försvinner sluten rättspsykiatrisk vård som påföljd.
Istället skulle gärningsmannen dömas till fängelse, och vårdas inom ramen för fängelsestraffet.
52-åringen dömdes av Norrköpings tingsrätt i april förra året för olaga frihetsberövande och egenmäktigt förfarande till rättspsykiatrisk vård.
Under åtta år hade han lurat i sin polska hustru och hennes son att familjen var hotad till livet och hållit dem isolerade.
<b>Hustrun rädd</b>
Enligt Torsten Angervåg är 52-åringen inte våldsbenägen, men den f d hustrun och sonen är rädda och mår psykiskt dåligt vid tanken att han ska försöka kontakta dem. 52-åringen har i juli beviljats dagpermissioner.
Utan utvärdering eller stödperson, påpekar åklagarmyndigheten som menar att det är för tidigt att utöka med nattpermission.
Chefsöverläkaren och länsrätten i Östergötland har ansett att permissionerna, som av chefsöverläkaren benämns "väl genomtänkta och kontrollerade" är en del av behandlingen.
Någon nattpermission har det ännu inte blivit.
Om 52-åringen återkommer med kravet på nattpermission blir det en ny runda prövningar, med början i länsrätten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!