"Våra familjer dör"
"Vi ropar på hjälp", "Rädda oss och våra familjer från döden","Ert beslut kan förändra våra liv" och "Var är empatin hos svenska folket?" stod det på plakaten när ca 200 asylsökande irakier demonstrerade i centrala Norrköping och vid Migrationsverket på Slottsgatan på fredagen.
Vill ha ett liv i säkerhet, i Sverige. Asylsökande irakier från flera orter i Östergötland demonstrerade i Norrköping i går.
Foto: Kjellberg Anita
- Jag är en av dem som fått avslag. Ni säger att allt är bra och säkert i vårt land, men det är fel. Våra familjer dör, säger Osman Hammod. - Ni måste tänka, och känna, vad som händer med oss i Irak, innan ni fattar beslut. Enligt Mats Johansson är de beslut som fattas av den högsta instansen vid ett överklagande, Migrationsöverdomstolen, vägledande. - Det betyder att Migrationsverket ska följa de besluten. Bland annat framgår det av de här besluten att man kan inte få tillstånd i Sverige om man kommer från Irak enbart på grund av den allmänna situationen, utan man måste ha egna skäl. Bedömningen är individuell, säger Johansson. - Vi har berättat allt om våra liv i Irak, men ni lyssnar inte på oss, säger Osman Hammod. En egen historia
Kasim Ibrahim, ordförande för ett religions- och kulturhus i Linköping, har bott i Sverige i 17 år. - Varje person har en egen historia, ett drama, säger han och visar på sina landsmän utanför Migrationsverket. Han har träffat folk här vars barn mördats, folk som sålt sitt hus och lämnat allt, säger han, folk som mår väldigt dåligt och väntat länge på besked, på ett litet papper, som avgör deras liv. Vanligt folk skjuts
- De kom till Sverige för att de vill vara i säkerhet, inte skickas tillbaka till helvetet, säger Kasim Ibrahim. Varje dag blir vanligt folk skjutna, det är bombningar, och kidnappningar. - Jag har full förståelse för att det är mycket mänskligt lidande, men vi måste tillämpa utlänningslagen, säger Mats Johansson. - Jag kommer att vidarebefordra brevet till Migrationsverkets högsta ledning och se till att de får ta del av det här. Vi följer utvecklingen i Irak väldigt noga, säger han. Fler irakier idag än tidigare får avslag från Migrationsverket. De som frivilligt återvänder till Irak kan få ett återetableringsstöd på 20 000 kronor för en vuxen, 10 000 för barn och max 50 000 för en familj.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!