Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Var tredje lärare obehörig

Nästan var tredje grundskollärare i Norrköping undervisar i ett ämne utan att vara behörig.

– Ju tidigare man satsar på barnen desto billigare blir det i slutänden, säger Heikki Bodsunder, ordförande i Lärarförbundet.

– Ju tidigare man satsar på barnen desto billigare blir det i slutänden, säger Heikki Bodsunder, ordförande i Lärarförbundet.

Foto: Janne Forsby

NORRKÖPING2016-03-14 10:39

Det visar färska siffror från Skolverket.

Heikki Bodsunder, ordförande i Lärarförbundet i Norrköping, har inte hunnit titta på siffrorna från Skolverket när Folkbladet ringer. Han blir förvånad när han får höra att bara 69,5 procent av de heltidsanställda grundskollärarna är behöriga i minst ett ämne.

– Jag trodde i alla fall att vi hade en behörighet på 80 procent, säger han och berättar att kommunen de senaste 8-9 åren varit väldigt tydlig vid läraranställningar.

– För att få en tillvidareanställning krävs ett examensbevis.

I riket är nästan åtta av tio, eller 79 procent, av alla lärare i grundskolan behöriga och har lärarlegitimation i minst ett av sina ämnen. Det här är en förbättring jämfört med förra läsåret, då andelen var 68 procent.

I Norrköping har behörigheten minskat jämfört med förra året, om än bara med en halv procent, från 70 till 69,5 procent.

Behörigheten varierar också beroende på ämnen. Matematik och svenska har den högsta andelen behöriga lärare i riket, medan spanska och hem- och konsumentkunskap har den lägsta andelen.

Det är i svenska och engelska som skolorna i Norrköping har haft svårt att få tag i lärare, enligt Heikki Bodsunder.

Det här beror bland annat på den stora lärarbristen, som han tror kommer att accelerera i Norrköping inom en snar framtid.

– Dels på grund av nyanlända elever, dels på grund av de stora pensionsavgångarna som väntar.

Det utbildas inte lärare i den takt som behövs, enligt lärarförbundets ordförande.

– Och de som utbildas blir det huggsexa om.

Det här resulterar i att många lärare flyr från Norrköping till andra kommuner som betalar bättre.

– Idag kan du, efter att ha jobbat ett par år få upp till mellan 4 000 och 7 000 mer i lön i en grannkommun, säger Heikki Bodsunder.

Bland grundskolans lärare finns fortfarande en tydlig skillnad i behörighet beroende på var lärarna arbetar. I de kommunala skolorna i riket är 81 procent av lärarna behöriga medan 60 procent av lärarna som jobbar i de fristående är utbildade.

Så är det även i Norrköping där 70,8 procent av lärarna på kommunala skolor är behöriga i minst ett ämne medan 63,3 procent av de som undervisar på friskolor har lärarlegitimation.

– Jo, så har det varit ett tag, det beror på vilka krav man ställer, säger Heiiki Bodsunder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om