Familjen Toft flyttade från Danmark till Norrköping för tio år sedan. Pappa Charlie är dansk och mamman är svensk. När dottern började i skolan för sex år sedan, ansökte de om hemspråksundervisning. Men sedan dess har de väntat. I början var det för få elever. Men nu har kön växt till 15 personer.
Lämplig lärareEnligt lagen är skolor skyldiga att erbjuda undervisning för alla elever som pratar ett annat språk än svenska hemma, om de själva ansöker om det och om det finnas minst fem elever valt samma språk. Men det ska också finnas en lämplig lärare. Och det är den anledningen som satt stopp för danskundervisningen i Norrköping.
Charlie Toft, som jobbar som fritidspedagog, anser dock att kommunen inte har ansträngt sig tillräckligt för att hitta en person som kan undervisa barnen.
– Jag förstår att det är svårt att hitta en lärare på bara 15 procent som det skulle handla om i Norrköping.
Samma i LinköpingHan har själv varit i kontakt med Linköpings kommun där situationen visade sig vara densamma när det gällde danska som modersmål.
– Varför kan man inte gå ihop i länet, undrar han.
Charlie Toft tycker att kommunen varit nonchalant och inte tagit deras önskan på allvar trots att barnen, enligt skollagen, har rätt till modersmålsundervisning.
– Jag är missnöjd att det inte hänt något på så lång tid.
Det är därför han nu har vänt sig till JO med sitt ärende.
Dottern har tröttnatDottern har hunnit bli tolv år och går i sexan och vill inte längre läsa danska.
– Hon har tröttnat på att vänta, säger Charlie Toft besviket.
Den nioårige sonen däremot som går i trean är fortfarande intresserad och vill gärna lära sig pappans modersmål, danska.
– I höstas fick vi besked att det äntligen skulle bli av nu under våren, berättar Charlie Toft.
Men nu är det nya bud: Det finns ännu ingen lärare som kan undervisa i danska.