Från och med 1 januari har det varit lite oklart vad som gäller om man brukar elda avfallet efter vårstädning eller höströjning i trädgården. I grunden ligger ett EU-direktiv om återvinning och Naturvårdsverkets tolkning är att det i praktiken "inte längre är tillåtet att elda grenar, löv och annat trädgårdsavfall." Naturvårdsverket tillägger dock att det är kommunerna som kan göra undantag.
Även i Norrköpings kommun har det funnits tveksamheter hur det här ska tolkas. Till att börja med ändrade kommunen sin info angående eldning utomhus på hemsidan till att skriva att det inte längre är tillåtet att elda sitt trädgårdsavfall utan dispens.
Oppositionsrådet Christian Widlund (C) lämnade då in en motion med lydelsen att Norrköpings kommun bör tillåta eldning i egna trädgården precis som före den nya lagstiftningen.
Nästa måndag lyfts frågan åter i kommunstyrelsen och nu visar det sig att kommunen ändrat sig. I förlaget till svar på motionen fastslår kommunen nu att man återgått till skrivelsen innan den nya lagstiftningen.
Man skriver: "Det innebär att de gamla riktlinjerna, dvs att det just nu är tillåtet att elda trädgårdsavfall på privata tomter, fortfarande gäller tills regeringen kommer med ett förtydligande gällande den nya lagstiftningen." Fortfarande måste man dock begära dispens för majbrasor. I och med detta anser man motionen besvarad.
Det här glädjer naturligtvis mannen bakom motionen.
– Jag är förstås glad och tacksam över den här ändringen, säger Christian Widlund som fått en hel del reaktioner från folk om eldningsförbudet.
– Inte bara hos oss utan runtom i landet. Det har kommit kritik över hur vi i Sverige alltid övertolkar de här direktiven från EU och gör det svårt för människor. Det är ju ofta landsbygden som drabbas och där är det många som skrattar åt det här. Man tänker att, ska jag sätta mig och åka bil med mitt avfall till en returpunkt, vad är då miljövinsten?
Christian Widlund tar upp en annan paradox.
– När man kör ris och pinnar till en återvinningsstation så går det ju ändå till förbränning fast på avfallsanläggningen. Då undrar man ju vad vinsten med det här egentligen är, framhåller Christian Widlund.
Han hade gärna sett att även majbrasor kunde anordnas utan att behöva dispens.
– En del åker kanske med sitt ris till majbrasor som ofta ideella föreningar anordnar. Och dispens får man ju om man ansöker, jag tror ingen fick avslag i våras. Men då ska man behöva ansöka och sedan betala extra pengar för det, påpekar Christian Widlund.
– Men det står ju i och för sig inte i min motion heller utan den var inriktad mot privatpersoner. Och jag är som sagt glad och tacksam att det ändras nu.
Det är som tidigare konstaterats stora skillnader mellan hur kommuner har tolkat det här direktivet. Finspångs kommun har till exempel valt en strängare läsning. På hemsidan skriver man: "Grundregeln är att inte elda trädgårdsavfall i Finspångs kommun."
Man kan även här begära tillstånd hos polisen för valborgsmässobrasor. Det går också att anmäla eldning till Räddningstjänsten om man bor utanför tätbebyggt område och "har rätt förutsättningar för att elda".
Även i Söderköping råder en strängare tolkning. Om man där bedömer att det inte finns något annat sätt att ta hand om trädgårdsavfallet än eldning ska man prata med miljökontoret.