Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Våldsamt på Cnema-invigning

Det gick våldsamt till när nyöppnade Cnema visades upp för allmänheten under helgen. På bakgården brakade pirater, agenter och gangsters samman i våldsamma strider.

Christian Tidebrink hjälper Lukas Ahlin att animera en fotbollsfilm i lera.

Christian Tidebrink hjälper Lukas Ahlin att animera en fotbollsfilm i lera.

Foto: Niclas Sandberg

NORRKÖPING2011-09-12 03:00

Det var filmvisningar hela helgen lång som gällde när Cnemas invigningsprogram fortsatte, men det ståtliga öppna huset bjöd även in till att utforska de nya medielabben och på bakgården bjöds det på så kallad stagecombat från Norrköpingsbaserade Film and Stagefighters Sweden tillsammans med lokala kampsportare.

- Det handlar om konsten att gestalta våld på film och teater så att det ser verkligt ut, berättade film- och mediepedagogen Måns Ahlin som också hade en liten del i showen bekvämt tillbakalutad i regissörsstolen.

Filmvåld
På givet kommando fick den ansamlade publiken sedan ta del av spektakulära slagsmål och intensiv fäktning ur kända filmscener från bland annat Gudfadern, Matrix, Kill Bill och Pirates of the Caribbean.

Många drog fascinerat efter andan när stuntmän ramlade från tak och skenbart genomborrades av sabelspetsar.

Enkel teknik
Betydligt lugnare gick det till inne i Cnemas nya medielabb. Under de timmar som dörrarna stod öppna passade ett hundratal personer på att ta sig en titt och prova på så väl videoredigering som leranimation och att filma mot green screen.

Mediepedagogen Christian Tidebrink visar tekniken för leranimation.

- Exempelvis har det gamla teveprogrammet Pingu gjorts på ett liknande sätt, berättar han.

Med hjälp av lera bygger man de figurer man vill ha med i sin film och tar sedan en mängd bilder som man med en speciell programvara kan sammanfoga till en filmsekvens.

Lukas Ahlin är i full färd med att simulera en fotbollssekvens.

- Det handlar om att väcka lusten, man kan se filmen direkt och det är lätt att exportera och lägga ut på till exempel youtube om man skulle vilja göra det, berättar Christian Tidebrink.

Nya möjligheter
I de nya medielabben kommer skolklasser, allt från förskolan och upp till vuxenskolan, att kunna komma på besök. Labben bjuder stora möjligheter.

- Jag har jobbat i särskolan tidigare och där fungerade det här utmärkt, man tränar mycket motorik och kan arbeta med teman, berättar Christian Tidebrink.

- Jag använde sådant här i särskolan och de tyckte det var skitkul att se sig själva på film, man kan göra undervisningen levande på ett annat sätt med sådan här teknik.

Barnen går först
Videolabbet och green screen-studion är lite mer avancerade, men även här kommer skolor att ha företräde.

- I mån av plats kommer man att kunna hyra in sig, men barnen måste få gå först, säger Christian Tidebrink som verkligen ser fram emot att få sätta igång arbetet på allvar.

- Nu har det bara varit möten i en månad, jag ser fram emot att möta eleverna, det ska bli skönt att träffa folk på riktigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om