Vad händer med jobben?
NORRKÖPINGNästa år tar Ulfab över ambulanssjukvården i länet.Det finns en oro över vad som ska hända när en ny arbetsgivare kommer.Inte minst oroar sig ambulanssjukvårdare över kravet på minst en sjuksköterska per ambulans. Målet går knappast att nå med nuvarande personal.Oro bland ambulanssjukvårdarna när Ulfab tar över
Men av 30 undersköterskor som börjat studera har 13 hoppat av utbildningen.
Ekonomin har inte räckt till eller studierna har blivit för ansträngande.
<b>Högre kompetens</b>
- Det är inte vi som ställer kraven, säger Ulf Lindskog, vd för Ulfab. Socialstyrelsen har bestämt att från oktober 2005 får läkemedel i ambulanserna endast ges av legitimerad sjuksköterska. Den delegering som i dag sker till undersköterskor får inte fortsätta. I vårt avtal med landstinget sägs att vi måste följa socialstyrelsens rekommendationer.
- Diskussionen om det här har pågått i tio år. Som inom många andra områden krävs högre kompetens inom ambulanssjukvården. En del klarar inte detta utan faller igenom och måste söka sig till andra områden. Sett ur patientens synvinkel måste det vara bra om personalen har hög kompetens. Debatten har hela tiden fastnat i att delegationsrätten försvinner för en personalgrupp.
<b>Många tvivlar</b>
- Sedan förstår jag att ekonomin inte alltid går ihop för någon som bildat familj och måste leva på studiemedel en tid. Dessutom tvivlar många på om studierna är värda något. Löneskillnaden är så liten mellan en sjuksköterska med 120 poäng högskoleutbildning och en undersköterska med gymnasieutbildning i botten. Löneskillnaden ligger endast på 1000 kronor i månaden.
<b>Finns syrrorna?</b>
I dag finns 23 sjuksköterskor i ambulansvården. Om det ska vara en sjuksköterska i varje bil dygnet runt krävs ytterligare minst 60. Schemamässigt bör 60 procent vara sjuksköterskor. Ambulanssjukvården i Östergötland har 160 anställda i nuläget.
- Sjuksköterskor är en bristvara, säger Lindskog. Fast jag tror att specialisering på ambulanssjukvård och att vara med för att göra akuta insatser lockar. Förlorarna i kampen om sjuksköterskor blir nog snarare sjukhem och rehabavdelningar.
En annan orsak till oron är att Ulfabs ambulansläkare i länet blir Karl-Axel Wallman. Denne har tidigare gjort sig känd som en av de främsta förespråkarna i landet för kravet på sjuksköterskekompetens i ambulanserna.
Ulfab har öppnat en gästbok på sin hemsida och där har personal i Östergötland i höst kunnat uttrycka glädje och missnöje. Oron avspeglas i detta inlägg:
"Det är bara att inse att vi sjukvårdare är förare och inte vårdare sen syrrorna började. Vi kan inte jämföra vår gymnasieutbildning mot deras 120 p. Våga erkänna att de har mer kompetens än oss."
Andra skriver att skitsnacket om vilken yrkeskategori man tillhör måste upphöra. Endast syrrorna tjänar på den debatten. För än har ingen sett någon skillnad då det gäller att ta hand om patienterna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!