Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

VA-arbete drar ut på tiden – "Tyvärr inget ovanligt"

Styrestagatan har varit stängd för trafik sen i december och nu har gatan även stängts av för gångare. Tidsplanen att gatan skulle öppnas i slutet av mars håller inte. "Det har varit knepigt och det drar ut på tiden tyvärr", säger Magnus Ålstam, VA-ingenjör på Nodra.

Styrestagatan är avstängd även för gångare sen en tid tillbaka.

Styrestagatan är avstängd även för gångare sen en tid tillbaka.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2023-03-31 13:00

Som vi tidigare berättat håller Nodra på med ett omfattande VA-arbete som på sikt kommer att beröra hela Oxelbergen. Det är gamla ledningar från 30-talet som byts ut och nu separeras dag- och spillvatten i olika ledningar. Arbetet var tänkt att vara klart i mitten, slutet av mars, men för några dagar sen utökades i stället avstängningarna så att inte heller gångare kommer fram. Samtidigt har Tingstagatan också stängts av, där arbetet med VA-ledningarna fortsätter.

– Det är tyvärr inget ovanligt med förseningar när vi har att göra med saker under mark, man har inte koll på allt som ligger i backen. Då får man tänka om, säger Magnus Ålstam.

Det som gör att man ännu inte kan öppna upp Styrestagatan är att man har svårt med bygglogistiken och materialupplag, då det inte går att ta in byggtrafik via Östra Promenaden. Man måste alltså arbeta sig in en bit på Tingstagatan först.

– Målsättningen är att vi efter påsk ska kunna öppna upp för trafik på Styrestagatan igen.

För de boende i området innebär VA-arbetet att många parkeringsplatser är otillgängliga. Det har också gjort att bilar genat över innergårdarna. Det är ganska vanligt med klagomål från boende i samband med grävarbeten, säger Magnus Ålstam.

– Man får se det så att det ändå är en begränsad tid som störningarna uppstår, i förhållande till hur länge ledningarna sedan ska ligga där.

För att byta ut ledningarna har grävarna stundtals varit nere på fyra meters djup. 

– Det är en meter under husens källargolvsnivåer, men det är ju där avloppet kommer ut.

– Vårt dilemma är att vi jobbar med vatten och mot gravitationen, vatten rinner alltid neråt. Då blir det djupt. Det är betydligt lättare att arbeta med elledningar och fjärrvärme som är trycksatt.

Ett riktigt djupt och stort hål grävs också på gräsmattan framför NT-huset. Det är ett dagvattenmagasin som byggs för att ledningsnätet ska klara av att ta emot skyfall och 100-årsregn.

– Det är så att ledningarna ner mot Ljura bäck inte är dimensionerade för att ta emot så mycket dagvatten som vi nu dimensionerar för uppströms. Därför måste vi bygga det här magasinet där vattnet kan ledas ut tillfälligt, förklarar Magnus Ålstam.

Målsättningen är att VA-projektet som helhet ska vara helt klart i mitten av maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!