Det är en liten idyll vid Stegborgsgården. Sommarvärmen har kommit, ett av de deltagande barnen har precis lärt sig simma och på sommarlägret som pågår hela veckan har man trevligt med små medel. Tio familjer med sammanlagt 20 barn deltar.
- Det är det här man ser fram emot varje sommar, säger Ninna Lundell som deltagit i många läger tillsammans med döttrarna Filippa och Isolde.
Mer utsattaI en tid där det ofta tas för givet att alla ska kunna åka utomlands eller göra något annat spännande på sommaren är det tufft för dem som inte har medel nog att komma iväg. Det är för dem Borgs församling arrangerar sitt läger.
- Vi har kontakt med många familjer under året, berättar Olena Johansson.
- Det finns många olika skäl för dem som vill delta. Till exempel ekonomiska skäl, men det kan ju även vara bra för att träna svenska, eller om man är ensam, det kan vara en social mötesplats om man inte känner så många.
Hon menar att det skett en förändring i samhället.
- Det är jobbigare att få råd med saker nuförtiden om man är en ensamstående förälder, de har fått det sämre.
- Det är värre att inte tillhöra dem som kan komma iväg idag, det har blivit normalt att ha mycket pengar, folk som inte har råd är mer utsatta.
Sommarens höjdpunktPå lägret är schemat välfyllt och deltagarna pysslar, badar, leker och spelar boll. Deltagaren Ninna Lundell är full av lovord.
- Ekonomiskt har vi inte råd att komma iväg någonstans. Det här är ett sätt att komma bort från vardagens distraktionsmoment, man bara är, säger hon.
- Man ser verkligen fram emot det, det är sommarens höjdpunkt. Det är ett alternativ till att sitta kvar i betongdjungeln.
Hon berättar om hur hon varje år vid valborgsmässoafton ivrigt hör sig för om det ska bli något nytt sommarläger och hur uppskattat det är.
Dottern Filippa instämmer.
- Det är skönt att komma iväg, det blir lite nytt och man sitter inte bara framför datorn, säger hon.
Frälser ingenAtt det är kyrkan som arrangerar lägret betyder inte att det sker någon predikan. Alla som känner ett behov är välkomna oavsett tro.
- Vi har morgonmöten, men vi står inte och frälser någon på lägret, folk har olika tro, menar Olena Johansson.
Istället vill man finnas till för dem som är utsatta.
- Vi får många ansökningar från ensamstående föräldrar som undrar om de kan få bidrag för att kunna göra något och komma ur stan på sommaren.
Lägret är ett sätt att kunna gå några av dem till mötes.