Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Utsatta barn ska få bättre stöd

"Våga göra skillnad" heter projektet. Målet är att förbättra stödet till barn och ungdomar som utsätts för hedersrelaterat förtryck och våld. Norrköping är tillsammans med fem andra pilotkommuner med i en testomgång.

Mycket handlar om bra kommunikation mellan olika myndigheter när det gäller utsatta barn, menar Maja Höjer.

Mycket handlar om bra kommunikation mellan olika myndigheter när det gäller utsatta barn, menar Maja Höjer.

Foto: Andreas Skogh

NORRKÖPING2012-05-25 08:03

Alla myndigheter som på lokal nivå kommer i kontakt med utsatta barn och ungdomar ska utbildas och få stöd i sitt arbete. Våga göra skillnad riktar sig till polis, hälsa och sjukvård, socialtjänst, skola, ungdomsmottagning och frivilligsektorn.

- Vi har tittat på hur insatser på lokal nivå kan bli bättre på att tillmötesgå barn och ungas behov. Grundtanken är att testa nya angreppssätt på problem som har funnits länge, säger Juno Blom som är projektledare för Våga göra skillnad.

Målgruppen är barn och ungdomar som utsatts för hedersrelaterat våld och förtryck eller som gifts mot sin vilja.

Pilotomgång

Länsstyrelsen har på uppdrag av regeringen tagit fram en vägledning för långsiktigt stöd för målgruppen. Huvudförfattare av det resulterande dokumentet är Hanna Linell som jobbar med forskning kring socialt arbete vid Stockholms universitet.

- När vi redovisade vägledningen för regeringen så bad vi om att få testa den i några pilotkommuner för att se hur det fungerar i praktiken, säger Juno Blom.

Norrköpings kommun har jobbat med de här frågorna tidigare på ett bra sätt, menar hon. I testomgången var det viktigt att hitta kommuner med viss erfarenhet inom området och det var därför Norrköping valdes ut.

- Närpolisen i Norrköping har gjort ett fantastiskt jobb i de här frågorna.

Övriga kommuner i pilotomgången är Borlänge, Karlstad, Söderhamn, Västerås och Umeå.

Läs mer i tidningen.

Hedersrelaterat våldHedersrelaterat våld och förtryck syftar på stark kontroll, hot, tvång och fysiskt våld grundat i föreställningar om kön, makt och sexualitet. Skillnaden på hedersförtryck och andra typer av förtryck är att heder, skam och bevarad oskuld är centrala begrepp och att det sanktioneras av ett kollektiv. Kollektivet kan bestå av familj och släkt. Kontrollen kan gälla allt från fritidsaktiviteter och klädval till giftemål och utbildning. Källa: kvinnojouren.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om