Alla myndigheter som på lokal nivå kommer i kontakt med utsatta barn och ungdomar ska utbildas och få stöd i sitt arbete. Våga göra skillnad riktar sig till polis, hälsa och sjukvård, socialtjänst, skola, ungdomsmottagning och frivilligsektorn.
- Vi har tittat på hur insatser på lokal nivå kan bli bättre på att tillmötesgå barn och ungas behov. Grundtanken är att testa nya angreppssätt på problem som har funnits länge, säger Juno Blom som är projektledare för Våga göra skillnad.
Målgruppen är barn och ungdomar som utsatts för hedersrelaterat våld och förtryck eller som gifts mot sin vilja.
PilotomgångLänsstyrelsen har på uppdrag av regeringen tagit fram en vägledning för långsiktigt stöd för målgruppen. Huvudförfattare av det resulterande dokumentet är Hanna Linell som jobbar med forskning kring socialt arbete vid Stockholms universitet.
- När vi redovisade vägledningen för regeringen så bad vi om att få testa den i några pilotkommuner för att se hur det fungerar i praktiken, säger Juno Blom.
Norrköpings kommun har jobbat med de här frågorna tidigare på ett bra sätt, menar hon. I testomgången var det viktigt att hitta kommuner med viss erfarenhet inom området och det var därför Norrköping valdes ut.
- Närpolisen i Norrköping har gjort ett fantastiskt jobb i de här frågorna.
Övriga kommuner i pilotomgången är Borlänge, Karlstad, Söderhamn, Västerås och Umeå.
Läs mer i tidningen.