– Det känns väldigt hedrande att få det här priset, säger Thomas Hallgren. Och just den här utmärkelsen bygger på att man satsar på östgötsk mat och lokala råvaror, vilket vi försöker göra.
– Dessutom har vi numera jobbat länge i östgötaregionen och då känns det ju extra motiverat att få en sån här utmärkelse.
Och Karin Elebring lägger till:
– Vi älskar god mat. Mat som grundar sig på kärlek till utvalda råvaror, gärna från gårdarna på den bördiga östgötaslätten.
Hagdahlsakademiens motivering lyder så här:
"”Östgöta Kök-gruppen får utmärkelsen, för berikande, hållbar utveckling av Norrköpings restaurangscen och ett medvetet användande av östgötska produkter”.
Årets Hagdahlskockar får sin utmärkelse i Linköping den 6 februari 2015, i samband med Hagdahls högtidssammankomst.
Bakom utmärkelsen står Charles Emil Hagdahl, en läkare och kock som föddes i Linköping 1809 och dog 1897.
1879 gav han ut den berömda kokboken, ”Kok-konsten som vetenskap och konst”, med mer än 3000 recept. Ett tidsödande projekt som tagit Hagdahl åtskilliga år att genomföra eftersom nästan samtliga recept provlagades, oftast ett flertal gånger.
Hagdahlsakademien försöker i Hagdahls anda, sprida kunskap om goda matvanor med betoning på relationen mat och hälsa. Bland annat genom att årligen dela ut en utmärkelse till någon som bidraget till den utvecklingen att förädla livsmedel med målet att kvalitetssäkra och smaksäkra våra råvaror.