Utmanad kvinnobild
- Egentligen borde alla dagar vara kvinnodagar, den skulle inte behövas i den bästa av världar. Men nu är verkligheten sådan att kvinnodagen behövs för att lyfta fram kvinnors rättigheter, utsatthet och diskriminering, säger Evelina i Tjejjouren.
Ana Cavic och Anita Wernström från Slade School of Fine Art i London, bjöd på feministisk performance med titeln "Strange Fruit". Med den vill de utmana bilden av kvinnan som erotiskt objekt och vän varelse. Foto: Niclas Sandberg
Foto:
I de många stånden i Arbetes museums foajé fanns bl a SKTF, S-kvinnor i Östergötland, Ung Vänster och Tjejjouren.
- Det har kommit fram många och pratat med oss - bara tjejer, säger Sara Mühling.
Tjejjouren som nyligen invigde sin lokal i gamla Klingsbergsgården har sin hjärtverksamhet i jourtelefonen, men ordar också en rad studiecirklar på teman som trafficking, hur man gör polisanmälan och hedersrelaterat förtryck.
Vi frågar trion i montern vilken kvinnofråga som de ser som den mest angelägna i Norrköping idag.
Rätten till kroppen
- Rätten till sin egen kropp. Många unga tjejer ställer upp på sådant de egentligen inte vill, säger Elin Ekdahl.
- Vardagsrädslan är ett problem - att kvinnor inte vågar gå ensam hem från krogen eller ens från skolan. Kvinnor får inte samma tillgång till det offentliga rummet. De skuldbeläggs om de tar risker och uppmanas åka taxi, säger Evelina. Det är en balansgång mellan risk och frihet.
- Viktigast är att skapa mötesplatser för tjejer. En frizon för tjejer kan ventilera saker med varandra, en plats utanför skolan och arbetsplatsen, säger Sara Mühling.
Två konstnärsstuderande, Anita Wernström och Ana Cavic från Slade School of Fine Art i London, hade bjudits in av nätverket Film 9. De bjöd på performancestycket "Strange Fruit".
- Vi gör en vardaglig handling, tvättar håret med äppelschampo, men vrider den till en nästan aggressiv handling. Det vänder på begreppen eftersom kvinnan i sin roll som mor, syster och väninna är intimt förknippad med det milda och stöttande, säger Anita Wernström.
- Äpplet en laddad symbol i den religiösa konsten, förknippad med när Adam och Eva fördrevs från Edens lustgård. Men vi tar äpplet till något bortom Eva, säger Ana Cavic.
De arbetar medvetet i klänningar och med vätskor för att utmana bilden av kvinnan som erotiskt objekt. Tanken är också att slå ett slag för feministisk performance och ifrågasätta gränserna för teater, performance och verklighet.
Folkbladets team hade för avsikt att bevaka Ung vänsters feministiska självförsvar, men fick inte eftersom vår manlige fotograf inte fick närvara.