Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Upptäck böckernas underbara värld - med hjälp av pekfingret

Upptäck bokens värld med ditt ena pekfinger. Det är möjligt när Stadsbiblioteket satsar på ett unikt hjälpmedel som underlättar för synskadade att hitta bland talböckerna på egen hand.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2008-10-03 03:00
Det nya hjälpmedlet kallas audioindex och består av en handdator, ett par hörlurar och en fingerläsare som spänns fast på pekfingret. När besökaren sätter sitt finger på bokryggen läser en elektronisk röst upp författare, titel och baksidestext. Det är sedan bara att flytta fingret mellan böckerna för att botanisera bland bibliotekets närmare 3000 talbokstitlar. Sättet att leta bland böckerna påminner om hur seende kan scanna av titlar i jakt på något intressant. - Vi har satsat och prisats för vårt arbete att göra biblioteket tillgängligt och vi vill fortsätta att utvecklas och ligga i framkant, säger bibliotekarien Carina Ljung. - Det här hjälpmedlet är bra för att det är så enkel teknik som inte verkar otäck eller besvärlig. Norrköping är ett av de första bibliotek i landet som köpt in det nya hjälpmedlet. Tekniken har tagits fram av forskare på Designhögskolan i Umeå och användarvänlighet varit ett ledord. Forskarna har tagit fasta på att synskadade använder pekfingret som ögon och känner sig fram, men samtidigt lämnar hjälpmedlet händerna fria och rörliga. - Många människor med funktionshinder önskar att de var mindre beroende av andra i sin vardag. Audioindex ökar oberoendet för synskadade på biblioteket, säger Oskar Fjellström, som ansvarat för projektet på Designhögskolan. Biblioteksbesökaren Karl-Oskar Uusitalo tog chansen att prova det nya hjälpmedlet under Folkbladets besök på stadsbiblioteket. - Det här verkar bra. Det kommer jag säkert att använda mig av. Jag ser nästan ingenting, men läser mycket, säger han. Nästan alla talböcker har anpassats till det nya systemet, endast Bibliotekklubbens böcker återstår att förse med chip.
Namnet Audioindex kommer från latinets audio som betyder lyssna och index som betyder finger. Audioindex har tagits fram på Designhögskolan i Umeå inom projektet Bibliotek 2007, men tekniken skulle även kunna användas på en rad andra områden så som i livsmedelsbutiker eller på apotek. Talböcker lånas endast ut till personer med läshinder och finansieras med statliga medel. Så fungerar det: Tekniken kallas Rfid (Radio frequency identification) och kan ses som ett alternativ till streckkoder. Det som ska avläsas märks med en Rfid-krets och informationen överförs med hjälp av en Rfid-läsare. Rfid-kretsar har en rad användningsområden, bl a för identifiering av bilar som passerar genom vägtullarna i Stockholm. Källa: Umeå universitet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om