Uppsägningar vid Laser Tool
Företaget Laser Tool varslar 32 anställda vid sina enheter i Östergötland. Av dem finns 18 i Norrköping.Anledningen är hård konkurrens och prispress från låglöneländer.- Det känns bittert, säger Tommy Rönnbäck, verkstadschef i Norrköping.
Tommy Rönnbäck, chef för Laser Tool i Norrköping, tvingades i går informera de anställda i Norrköping att 18 tjänster ska bort. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto: Fotograf saknas!
Under det gångna året har svetsdelen inom Laser Tool i Norrköping halverats, från 44 anställda till 22. Tolv personer drabbades av uppsägningar i höstas och i somras fick ytterligare tolv sluta.
- De som drabbats hittills har varit de kollektivanslutna. Det är kompetent folk och av de 22 tidigare anställda har säkert 17-18 nya jobb. Men nu ryker väl resten av svetsdelen till semestern, med alla typer av jobb, säger Tommy Rönnbäck.
Lönerna för det manuella arbetet med att laserskära plåt och svetsa ligger i Sverige omkring 230 kr i timmen, medan lönerna i Estland är hälften.
Benhård konkurrens
- Vi visar inte tillräckligt bra siffror och man måste driva företaget med vinst. Konkurrensen är benhård, konstaterar Tommy Rönnbäck.
Laser Tool har totalt cirka 280 anställda i koncernen som består av fem fabriksenheter, fyra i Sverige och i Estland.
Enheten i Valdemarsvik är leverantör av delar till tung fordonsindustri, bussar och lastbilar till exempelvis Volvos olika fabriker i Europa och Brasilien.
- Vår prissättning jämförs på internationell basis, säger Anders Olsson, platschef i Valdemarsvik. Lågkostnadsländer som Baltikum har också möjlighet att producera samma delar som vi.
- Vi kan inte möta den prissättningen. Därför tappar vi viss försäljning och beläggningen i vår fabrik blir lägre och vi måste i det läget se om vårt hus, fortsätter han.
"Övertaliga lång tid"
På Laser Tool i Valdemarsvik arbetar ett 80-tal personer och Norrköpingsenheten är något mindre. I Valdemarsvik har det varslats tidigare, men det har då inte lett till uppsägningar.
- Givetvis hoppas jag att vi ska slippa uppsägningar. Men vi har varit övertaliga en längre tid nu och kan vi inte avvakta längre som den bistra verkligheten ser ut, säger Anders Olsson.