Uppsagda undersköterskor på Vrinnevi: "Vi känner oro för vården"

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson och gruppledaren Lena Hallengren besökte Vrinnevisjukhuset i Norrköping på torsdagen.

Karin Ericsson och Veronica Manner har precis sagts upp från sina arbeten som undersköterskor på Vrinnevis akutavdelning. Längst till höger i bild Kicki Pålsson, också hon undersköterska på akuten men också arbetsplatsombud för facket Kommunal.

Karin Ericsson och Veronica Manner har precis sagts upp från sina arbeten som undersköterskor på Vrinnevis akutavdelning. Längst till höger i bild Kicki Pålsson, också hon undersköterska på akuten men också arbetsplatsombud för facket Kommunal.

Foto: Widar Andersson

Norrköping2024-09-27 12:00

Nyheten i korthet

  • Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson och gruppledare Lena Hallengren besökte Vrinnevisjukhuset där flera undersköterskor nyligen blivit uppsagda. Uppsägningarna är en följd av Region Östergötlands beslut att minska kostnader på grund av stora underskott.
  • De uppsagda undersköterskorna uttryckte oro över hur den minskade personalstyrkan kommer att påverka vården samt över välfärdssamhällets framtid.
  • Uppsägningarna följer principen "sist in, först ut", vilket innebär att de uppsagda har en kort anställningstid i regionen. Deras uppsägningstid sträcker sig till mars 2025.

För några dagar sedan fick ett 80-tal av de anställda på sjukhuset – varav många undersköterskor – besked om att de var uppsagda från sin arbeten. Uppsägningarna är en följd av det stora varsel om 900 personer som ledningen för Region Östergötland meddelade på vårvintern i år. 

Regionens hälso- och sjukvård dras med stora underskott – 2023 var det minus i kassan med över 1, 6 miljarder kronor. Varslet om stora uppsägningar beror enligt Regionledningen på ett akut behov av att minska verksamhetens kostnader. När varslet om 900 personer nu växlas ut i konkreta uppsägningar så är det 235 medarbetare som sägs upp. 

undefined
Kicki Pålsson arbetar som undersköterska på Vrinnevis akutavdelning och är fackligt aktiv i Kommunal. Hon känner sig orolig för sin egen ålderdom: "Finns det kvar någon kvar som vill och kan ta hand om mig om det behövs nu när så många unga och duktiga slutar?"

Enligt uppgifter från såväl chefer som fackligt aktiva i Kommunal, som var med på S-ledarnas besök, så beror det relativt låga antalet uppsagda på att många medarbetare, under tiden mellan vårvinterns varsel och dagens uppsägningar, redan har gått vidare till nya jobb eller till studier.

Fem av de undersköterskor som alldeles nyss blivit uppsagda samtalade med Magdalena Andersson och Lena Hallengren uner besöket. Tre av de uppsagda har sina arbetsplatser på den geriatriska akutvårdsavdelningen där äldre människor, ofta med sammansatta sjukdomar, vårdas medan de två andra arbetar på akutavdelningen på Vrinnevi. 

Uppsägningarna har styrts av den arbetsrättsliga lagstiftningen LAS (sist in, först ut) vilket betyder att de uppsagda har en kort anställningstid i regionen. De tre undersköterskorna på Gava, Therese, Emelie och Enita, har alla arbetat lite mer än ett år. Det betyder att deras uppsägningstid sträcker sig till den 25 mars 2025. Enligt sjukhusets regler är det förbjudet för pressen att fotografera arbetsklädd personal inne på sjukhuset. Eftersom alla tre var arbetsklädda och i tjänst under samtalet med Socialdemokraterna och pressen så har vi inga foton på dem.

undefined
Socialdemokraternas gruppledare i Region Östergötland Kaisa Karro ses här i samtal med Magdalena Andersson och Lena Hallengren under besöket på Vrinnevi.
undefined
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson passade på att slå ett slag den socialdemokratiska oppositionens politik som enligt Andersson "hade gett mycket mer pengar till sjukvården i Östergötland."

De två uppsagda undersköterskorna Karin Ericsson och Veronica Manner på akuten kom till träffen på sin lediga tid och hade följe med Kicki Pålsson, som är en mer senior undersköterska och dessutom arbetsplatsombud för facket Kommunal.

Samtalet mellan de uppsagda undersköterskorna och Andersson och Hallengren från S präglades av en dubbel oro. Dels oro för hur de medarbetare som är kvar ska orka med att dra det tunga vårdarbetet framåt när de blir allt färre, dels en mer allmän oro för hur det ska gå med välfärdssamhället i stort framöver. Undersköterskorna föreföll vara mindre oroade för sin egen del. 

– Vi får se vad som händer. Sex månader är en väldigt lång tid, sa en av dem med ett finurligt leende. 

Karta: Vrinnevisjukhuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!