Upphandling utan konkurrens
NORRKÖPINGI början av 2004 ska de privata vårdcentralerna ha nått samma ersättningsnivå som Kneippengruppen har från årsskiftet.De privata vårdcentralerna kunde då de tecknade avtal i våras själva begära pris för åtagandet.Ingen konkurrens fanns i den offentliga upphandlingen, det fanns endast en anbudsgivare i vardera Linköping och Norrköping. Avtalen blev mycket fördelaktiga och privatcentralerna gynnades på bekostnad av landstingets egna vårdcentraler.
- Ersättningsnivån blir högre än i dag till Familjeläkarna och Kneippengruppen. Avtalen är femåriga. Våra egna vårdcentraler har treåriga avtal. Under den perioden kommer vårdcentralerna upp till samma ersättningsnivå som Kneippengruppen. Den högre ersättningen till privatvårdcentralerna är inte orimlig med hänsyn till den längre avtalstiden.
I dagsläget "förlorar" varje annan vårdcentral i länet 2,7 miljoner kronor i genomsnitt i årlig ersättning jämfört med Kneippengruppens avtal.
<b>Svårt läge</b>
Johansson finner att landstinget fått bra kvalitet till rimligt pris genom den högre ersättningen. Landstingets mål är att satsa mer på primärvården och ge ökade resurser även till de egna vårdcentralerna.
I budgeten finns 100 miljoner kronor avsatta, 40 miljoner kronor under vardera av de två första åren och 20 miljoner kronor under 2003.
Johansson håller med om att konsekvenserna av bättre avtal för de privata alternativen kan bli märkbara för patienterna i ett övergångsskede. Men avtalen tillkom i en tillspetsad situation innan landstinget bestämt en modell för ersättningen.
- Vi är skyldiga att upphandla privata vårdgivare enligt lag, säger Johansson. Vid årsskiftet går de nuvarande avtalen ut. Det innebar att vi tvingades göra en upphandling innan vi var klara med ersättningsmodellen. Avtalen måste också hålla under fem år. Vi fick inte heller någon konkurrens om anbuden, endast de som tidigare hade uppdrag ville vara med.
<b>Befolkningsstruktur</b>
För landstingets egna vårdcentraler bestämdes avtalen för närmaste treårsperiod i veckan. Avtalen är ännu inte undertecknade.
Modellen grundar sig på befolkningsstrukturen i vårdcentralens område. Ju fler äldre desto högre blir ersättningen. För invånare 7-44 år betalas exempelvis 600 kronor per person, för invånare 80 år och äldre 4800 kronor per person.
På landstingsnivå har varje distriktsläkare 1940 patienter. Detta tal går inte att omsätta för varje vårdcentral.
- Förutsättningarna är så olika, menar Johansson. Vissa vårdcentraler är fullbemannade, andra halvbemannade och åter andra saknar helt läkare. De senare har dragit sig fram genom hyrläkare. Vi skulle kunna vända på begreppen och säga att det är orättvist att vi betalar full ersättning till vårdcentraler som inte har full bemanning.
- Men landstinget råder inte över bristen på allmänläkare. Det är ett förhållande som ligger utanför vår kontroll. Läkarbristen skapar orättvisor, inte ersättningssystemet.
<b>Politikern</b>
- Avtalet är en följd av upphandlingen, säger landstingsrådet Margareta Isacsson (s), ordförande i sjukvårdsnämnden. Vi hade bara ett anbud i respektive stad. Vi såg ingen annan möjlighet att lösa vårdbehoven än att ta anbuden. På sätt och vis ställdes vi inför fullbordat faktum. Det blev dyrare än vi räknat med, sådant händer när anbud tas in.
- Men vi ska bit för bit föra upp våra egna vårdcentraler till samma nivå som de privata. Vi börjar med 40 miljoner kronor nästa år. Det handlar dock inte bara om pengar. Vi vill också satsa på utveckling av vårdcentralerna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!