– Men vi är hela tiden på jakt efter fler svenska uppfinningar att visa upp och komplettera våra samlingar med, berättar Ann Dohse, ordförande i föreningen Svenskt Uppfinnaremuseum, och som driver museet tillsammans med Anders Köhler.
Hur började det hela?
– Jag har i många år varit intresserad av innovationer och bildade föreningen 27 december 2006, som en grundsten till ett kommande museum. En dröm som blev verklighet och idag har vi alltså hittills lyckats samla ihop 145 svenska uppfinningar i vår samling.
Museet består av ett mindre rum på Ingelstaområdet och ppfinningarna får verkligen fått trängas ihop i skåpen.
– Ja, vi är trångbodda och skulle behöva en större lokal, gärna mer centralt i Norrköping, så att vi blir mer lättnådda. Det är en framtidsönskan vi har.
– Jag kan också berätta att vi plockat ner utställningen, som vi döpt till Dåtid, Nutid och Framtid, och tagit med den på besök till 32 andra kommuner i Sverige plus en gång till Island, berättar Ander Köhler.
Är det här ett unikt museum i Sverige?
– Vad jag vet är det bara vi och tekniska museet i Stockholm, som samlat ihop svenska uppfinningar i särskilda utställningar. Och vi har forskat fram fakta om uppfinningarna, som vi har nedskrivet på informationslappar.
Vilka är det som kommer på besök?
– Det är människor i alla åldrar, både män och kvinnor, och vi har också haft besök av många skolklasser, vilket känns extra roligt, eftersom barnen ofta blir mycket nyfikna och kreativa när de ser alla uppfinningar vi har, en salig blandning med bland annat Celsiustermometern, ishockeyspelet, Careousel för medicinintag, tetrapak, labyrinten, skiftnyckeln, tumstocken, turbinaxeln, kullagret, potatismjölet, sparken och mycket annat.