Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Unik verksamhet snart i hela länet

På tio minuter kan Barntraumateamet i Norrköping vara på plats vid en förälders plötsliga död. Nu startar team också i Motala och Linköping.

Finns där. "Vi ska täcka upp när ingen annan har huvudansvaret", säger Lars Widén och Lena Liedholm från Barntraumateamet i Norrköping.

Finns där. "Vi ska täcka upp när ingen annan har huvudansvaret", säger Lars Widén och Lena Liedholm från Barntraumateamet i Norrköping.

Foto: Matz Glimhed

NORRKÖPING2015-01-31 12:07

I över fjorton år har Barntraumateamet funnits i Norrköping, placerat på Vrinnevisjukhuset, nära akutmottagningen, med även Söderköping, Finspång och Valdemarsvik som upptagningsområde.

En unik stödverksamhet som bara funnits här. I vår, mars- april, startar Region Östergötland barntraumateam även i de västra och centrala länsdelarna.

I övriga landet finns ingenting motsvarande. Socialstyrelsen har därför initierat forskning kring Barnteamets verksamhet för att se om modellen ska spridas till övriga landet.

På fredagen presenterades de sex forskarnas rapport vid en konferens i Arbetets museum.

Först fick Barntraumateamet, Lars Widén, kurator och psykoterapeut, och Lena Liedholm, psykolog, berätta om hur de arbetar.

Det som gör teamet unikt är att de kan vara på plats snabbt för att stötta barnet och familjen, och att de kan finnas kvar som stöd en lång tid om det behövs.

De föreläser både i Sverige och utomlands om sitt sätt att arbeta.

Under åren har teamet träffat cirka 1450 barn. Av dem har 800 förlorat en förälder eller annan nära anhörig i plötslig död, vid till exempel trafikolyckor, självmord eller som följd av våld.

– Barnteamets organisation - det är vi, Lena och jag. Vi är en del av barn- och ungdomspsykiatrin i Norrköping, en specialistfunktion inom BUP, sa Lars Widén.

Teamet ger också stöd till barn och ungdomar vid andra traumatiska och svåra upplevelser, när ingen annan ansvarar för uppföljningen.

– Vi ska täcka upp när ingen annan har huvudansvaret.

Sex forskare från tre universitet, bland dem Linköpings, har i tre delstudier utvärderat Barntraumateamet. De har tittat på perioden 2001 till 2010, skickat ut en enkät och gjort intervjuer, för att se hur barn och vuxna upplevt stödet och hur de mår i dag.

Trots att bara 75 av 300 som fick enkäten svarat kan forskarna slå fast att Barntraumateamet får gott betyg. Professionella, en frizon, skönt att lämna över, stöttande, är omdömen från de berörda.

– Barntraumatemet har visat sig fylla en god funktion, säger en av forskarna.

Målgruppen har visat sig må relativt bra, trots det svåra de varit med om.

På frågan om man bör satsa på barntraumateam i hela Sverige svarar docent Mikael Rostila:

– Självklart.

Samtidigt rekommenderar han och kollegorna mer forskning.

Enligt landstingspolitiker Marie Morell (M) funderar Region Östergötland på att införa motsvarande team för vuxna.

Forskning

Barn som tidigt i livet förlorar en förälder drabbas i större utsträckning av depression och missbruk.

Det saknas forskning på vilka insatser som bäst hjälper barnet.

Sex forskare har därför studerat Barntraumateamet i Norrköping, som även har Söderköping, Finspång och Valdemarsvik i sitt upptagningsområde.

Upptagningsområdet är lite mer belastat än riket i stort av svåra och plötsliga dödsfall.

Föräldrarna har ofta lägre utbildning. Vanligast är att barnen förlorar en pappa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om