HÀlften av dem fick tillgÄng till terapeutisk hjÀlp pÄ internet, medan de övriga 20 sattes upp pÄ en vÀntelista.
En uppföljning gjordes av de tvÄ patientgrupperna, tio veckor respektive tre mÄnader senare. Uppföljningen visade att av de 20 som hade fÄtt hjÀlp pÄ internet, sÄ hade 16 inte lÀngre kvar sin diagnos och att denna förbÀttring höll i sig ocksÄ efter tre mÄnader.
TrÀna i smÄ steg
En liknande terapeutisk metod av kognitiv beteendeterapi, som anvÀndes i studien, finns med i Carlbrings bok. Kognitiv beteendeterapi innebÀr att man ser över de tankar som man fÄr i de situationer nÀr man upplever panikÄngest och försöker hitta andra alternativ till sina egna tankar. Det handlar om att erfarenhetsmÀssigt lÀra sig att tÀnka om och att vÄga befinna sig i de situationer dÀr panikÄngesten uppstÄr.
Per Carlbring betonar att det Àr viktigt att trÀna i smÄ steg, för att undvika förvÀntansÄngest eller bakslag. Det Àr ocksÄ bra om den första trÀningen görs tillsammans med nÄgon som man litar pÄ.
- Det Àr viktigt att pÄpeka att Àven om den hÀr metoden verkar fungera för en del personer med diagnosen paniksyndrom, sÄ fungerar den inte för alla. Det finns de som behöver personlig hjÀlp.
Livet har förÀndrats
Fördelen med en sjÀlvhjÀlpsbok Àr att den nÄr personer som kanske annars aldrig skulle vÄga att söka hjÀlp, sÀger Per Carlbring.
- Livet har förÀndrats för flera mÀnniskor genom behandlingen. De har börjat göra saker som de inte vÄgade att göra tidigare, som att ta bussen med barnen till KolmÄrdens djurpark.