Under fyra sommarlovsveckor ska tio av Norrköpings ungdomar jobba med att ta fram konkreta förslag på vad kommunen kan göra för att staden ska kunna bli bättre. Projektet "Unga kommunutvecklare” anordnas för tredje året i rad av Norrköpings kommun. Förra årets tema var "Hälsa och livsvillkor". Fokus i år är att utforska hur Norrköping kan bli en mer attraktiv boendeort för ungdomar.
– Hur får vi ungdomar att vilja bo och verka i Norrköping? Och hur kan vi locka hit ungdomar från andra städer? Ambitionen med projektet är att få ett ungdomsperspektiv på de frågorna, säger Emma Jensen som är projektledare.
Märtha Värn, 17 år, och Rawan Abdelgelil, 18 år, är två av kommunutvecklarna. De är glada över att få sommarjobba i Rådhuset och få en chans att påverka kommunens arbete.
– Jag vill jobba med förändring och jobba för att ungdomars förslag ska höras. Varför ska bara vuxna besluta om vår framtid?, frågar sig Märtha Värn.
– Det här sommarjobbet är också annorlunda mot andra sommarjobb som finns för ungdomar. Jag får känna ansvar för andra ungdomar i kommunen och det gör jobbet intressant, säger Rawan Abdelgelil.
Första veckan har inletts med diskussioner om jämställdhet och jämlikhet, studiebesök på stadsbyggnadskontoret och stadsvandringar i ungdomarnas olika stadsdelar. De själva har fått agera guider och visa sina nya kollegor runt. Syftet har varit att kolla efter vilka förbättringar som kan göras i Norrköpings olika områden. Vad Märtha Värn har kunnat konstatera är att det behövs fler aktiviteter för ungdomar.
– Det finns ju fler aktiviteter under sommaren. Men jag skulle vilja att det finns under alla årstider, säger hon.
Idéerna flödar. Märtha Värn och Rawan Abdelgelil har tillsammans redan tänkt ut flera idéer om hur Norrköping skulle kunna göras till en bättre stad. De vill ha fler platser för ungdomar att mötas, med vikt på ungdomar med olika bakgrund.
– Vi vill öppna ett språkcenter där svenskar och ickesvenskar kan träffas och utbyta kulturella erfarenheter. Vi tänker oss att man kan skapa en internetportal där man kan skriva vilka språk man vill lära sig och vilka språk man kan lära ut, säger Märtha Värn.
– Med portalen skulle man lättare och kunna hitta rätt person och träffas. Det skulle vara bra för invandrare att snabbare träffa folk och öva på språket. Det skulle göra integrationen in i samhället lättare, säger Rawan Abdelgelil.
Förslagen kommer att sammanställas och presenteras på Kommunfullmäktiges sammanträde. Där kommer de få en chans att bli verklighet.