Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ukrainska flaggan hissades på årsdagen av kriget

På fredagsmorgonen, på årsdagen av Rysslands invasion av Ukraina, hissade Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, den blågula ukrainska flaggan vid Rådhuset.

Sophia Jarl (M) hissade den blågula ukrainska flaggan vid Rådhuset på Tyska torget på fredagsmorgonen, på årsdagen för det ryska anfallskriget i Ukraina. Symboliskt viktigt, sa hon, men än viktigare är det man gör i vardagen: tar emot människor i behov av skydd och ger dem stöd och hjälp.

Sophia Jarl (M) hissade den blågula ukrainska flaggan vid Rådhuset på Tyska torget på fredagsmorgonen, på årsdagen för det ryska anfallskriget i Ukraina. Symboliskt viktigt, sa hon, men än viktigare är det man gör i vardagen: tar emot människor i behov av skydd och ger dem stöd och hjälp.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2023-02-24 13:00

Det efter en vädjan från den ukrainska ambassaden att landets kommuner skulle ha den ukrainska flaggan hissad den här dagen för att visa sitt stöd. 

Samtidigt som Sophia Jarl hissade flaggan på Tyska torget spelade Rådhusets klockor ”An die Freude" ur Beethovens nionde symfoni, musik som symboliserar fred och mänsklig strävan efter lycka, och frihet från förtryck.

undefined
Sophia Jarl i full färd med att hissa den ukrainska flaggan under den gråmulna fredagsmorgonen.

Ett år sedan det ryska anfallskriget i Ukraina startade. Sophia Jarl talar om ett år där det hänt väldigt mycket, ett år med förtvivlan, oro och stress för det ukrainska folket.

– Det är även ett år där vi fått möta ukrainare i Norrköping som har flytt hit, som har haft det svårt i spåren av kriget, lämnat sina män och pojkar, säger Sophia Jarl.

Norrköpings kommuns insatser har främst bestått av akuta boendeplatser och hjälp och stöd, inte minst till de som varit traumatiserade av kriget.

– Vi har gett dem en fristad, så är det i första hand. Det har ju alla andra kommuner som varit berörda också gjort.

undefined
Den ukrainska flaggan vajar utanför Norrköpings rådhus.

Miljöpartiet ställer i en interpellation till kommunfullmäktige på måndag frågan: "Kommer initiativ tas för att snarast öppna sfi för de som omfattas av massflyktsdirektivet?" I Östergötland är det bara Boxholm och Motala som ger ukrainska flyktingar svenska för invandrare trots att inga statliga pengar har skjutits till, vilket P4 Östergötland rapporterat om.

– Vi har valt att avvakta hur man ställer sig nationellt. De kommer ju hit på en förordning som egentligen inte berättigar till sfi. Samtidigt upplever jag att de ukrainare jag har träffat är väldigt motiverade att jobba och komma in i samhället, för de är osäkra på hur lång tid det här tar. Vi har svarat nu att vi följer vad rikspolitiken fattar för beslut. Ser vi att det kommer någon propå från riks så kommer vi att bereda så att man har möjlighet att gå sfi, säger Sophia Jarl. 

– Vi får fortsätta att diskutera frågan. Vi har också sagt vi vill följa hur debatten är på måndag, för det kan komma fram bra idéer där.

Andra sätt att uppmärksamma årsdagen i Norrköping: klockringning och bön i Matteus kyrka, klockringning i Immanuelskyrkan, och fackeltåg från Tyska torget till Centrumkyrkan, med stödkonserten ”En bön för Ukraina”. Vattenfallet i Industrilandskapet lyser kvällstid i den ukrainska flaggans färger till och med den 5 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!