Sefab utför stambyten på lägenheter i Ektorp i Norrköping. Arbetarna på bygget samlas på en terrass strax innan klockan ska slå tolv och lagbasen Tobias Eklund inleder manifestationen.
- Nu i dag samlas vi här för att hedra alla som har gått bort i byggbranschen, säger han och det blir tyst.
Mikael Fältskog från Byggnads öst deltog i den tysta minuten.
- Det är bra att det här uppmärksammas. Folk vet inte vilket stort problem det här är, det gäller att belysa det här problemet i medierna, säger han.
SkyddsutrustningDe vanligaste orsakerna till dödsfall på byggarbetsplatser är fall- och rasolyckor. Tillbud kan undvikas med bättre utbildning och högre krav på ordentlig utrustning. Skyddsskor, hjälm, handskar och varselklädsel, jackor med orange eller annan tydlig färg som gör att man syns, kan hindra många olyckor.
- Bristande information och kunskap är ett stort problem, säger Tobias Eklund.
Men det är inte bara direkta tillbud på arbetsplatsen som kan få alvarliga konsekvenser. Byggdamm och asbest är ett stort problem i byggbranschen. Minst 1000 personer dör varje år på grund av cancer, hjärt-, kärl- och lungsjukdomar relaterade till arbetsplatsen enligt LO.
- Förslitningsskador är ett annat stort problem för oss. De flesta kan bara arbeta till dem är 60 år, säger Micke Nordström, skyddsombud på bygget i Ektorp.
Mindre resurserTrots att antalet dödsolyckor ökar har regeringen dragit ner anslaget till Arbetsmiljöverket med 150 miljoner kronor per år sedan några år tillbaka. Detta leder till sämre tillsyn och forskningen blir också lidande.
- Blir det färre inspektioner så blir det ju också fritt fram för en osäkrare och osundare arbetsmiljö. 2010 hade vi 13000 rapporterade olycksfall och den siffran ökade förra året, säger Kjell Strömlind, arbetsmiljöansvarig på Byggnads öst.