Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tvingades flytta för att bo kvar

Upp till 25-procentiga hyreshöjningar blir följden av Hyresbostäders omfattande upprustning på Ljura.
- Jag fick flytta från en trea till en tvåa för att klara hyran, säger hyresgästen Anne Folkesson.

Sasa Petrovic och sonen Alexander bor i en tvåa som chockhöjts med 1100 kr i månaden. "Stambyte är Hyresbostäders ansvar att finansiera och borde betalas via den vanliga hyran. Jag tycker det är fel att tala om standardhöjning."

Sasa Petrovic och sonen Alexander bor i en tvåa som chockhöjts med 1100 kr i månaden. "Stambyte är Hyresbostäders ansvar att finansiera och borde betalas via den vanliga hyran. Jag tycker det är fel att tala om standardhöjning."

Foto:

Norrköping2006-10-19 06:00
50-talshusen på Ljura är slitna efter många år med eftersatt underhåll. Men nu pågår en omfattande upprustning av kvarteret Kardusens som beräknas vara klar först 2012.
För några månader sedan var det första uppfräschade huset klart för återinflyttning. I huset har hyresgästen Sasa Petrovic en tvåa. Hans hyra har chockhöjts med 1100 kr i månaden - till 5052 kr.
- Jag tycker att det är dyrt, säger han.
Hyresbostäder talar om standardhöjning av bostäderna där dörrar bytts, bredband dragits in, badrum, balkonger och kök renoveras. Men Sasa Petrovic håller inte med. Han anser att Hyresbostäder har ett ansvar att stå för kostnaderna för stambyte och nödvändiga renoveringar.
- Det borde betalas via den vanliga hyran. Jag tycker det är fel att tala om standardhöjning, säger han.

För fort
Dessutom ser han som fackman brister i underarbetet i målningen kring fönster och dörrar i sin nyrenoverade lägenhet.
- Det har gått för fort, men jag jobbar ju själv inom branschen och vet att det tyvärr ofta är så på byggen med pressade byggtider, säger han.
Hyresgäster har haft invändningar mot att exempelvis de gamla kallskafferierna och platsbyggda och välfungerande kök rivits ut. Sasa har t ex fått ett större badrum, men på bekostnad av välbehövlig garderobsyta i hallen.
Anne Folkesson flyttade till Ljura i början av 90-talet och stortrivs.
Men för att ha råd att bo kvar med hyreshöjningen fick hon flytta till en mindre bostad i området. Den tvåa hon nu bor i kostar också en tusenlapp mer i hyra.
- Det är rättså bra med renoveringarna, men dyrt. Man visste ju att hyran skulle höjas, men det blev väldigt mycket dyrare. Många har nog inte råd att bo kvar, säger hon.

Nödvändig upprustning
Marknadschef Lars Löfgren på Hyresbostäder tycker att det var hög tid för en ordentlig upprustning av området, något som diskuterats under de senaste 10-15 åren.
- Vid tidigare tillfällen har hyresgästerna sagt nej till renoveringar, eftersom hyrorna påverkas. Det är ju ofrånkomligt att hyran går upp när standarden höjs. Under tiden har man bara gjort det som varit nödvändigt. Men förra året fick vi en bred opinion för att fräscha upp, säger han.
- Många har sagt att det är okej och nödvändigt, medan andra säkert känner sig tvingade att hitta annat boende. När vi gör stambyten måste vi ta hela husen, det går inte att ta bara några lägenheter. Annars finns risk för skador, vattenläckor och sådant som är en olägenhet för hyresgästen.
- Men jag tror ändå att de allra flesta välkomnar att det blir nytt och fräscht med mer plats i köket och det går att ha en tvättmaskin i badrummet.
Han berättar att de boende varit med i förändringsprocessen. Välbesökta bomöten har hållits, enkäter har genomförts och i samverkansgrupper har hyresgäster fått vara med och påverka utformningen av miljön utomhus och i allmänna utrymmen.

Rimliga höjningar
Han tycker också att hyreshöjningarna är rimliga med tanke på vad man får för pengarna. Hur hög höjningen är baseras på lägenhetens ursprungliga standard, men i vissa fall blir den så hög som 25 procent.
- I några fall kan det bli så. Om man har en stor tvåa eller trea kan hyran gå upp med tusen kronor, men då får man en tipptopp-lägenhet som är prisvärd jämfört med andra lägenheter i stan. Men just där och nu blir det ett kraftigt steg. Men långtifrån alla får en sådan höjning, det är extremfall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om