Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Två personer mutmisstänkta

En 56-årig fartygsinspektör är misstänkt för mutbrott och tagande av muta.En annan jämnårig man, med intressen i fiskeribranschen, är misstänkt för bestickning och givande av muta.– Det var efter en anmälan till vår visslarfunktion som det här kom fram, säger Transportstyrelsens personaldirektör Zilla Jonsson.

En fartygsinspektör på Transportstyrelsen misstänks ha tagit emot mutor. Den anställde har fått "kontorstjänst" under tiden som utredningen pågår.

En fartygsinspektör på Transportstyrelsen misstänks ha tagit emot mutor. Den anställde har fått "kontorstjänst" under tiden som utredningen pågår.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2014-02-01 12:15

Kammaråklagare Johan Lindmark vid Riksenheten mot korruption inledde nyligen en förundersökning mot en fartygsinspektör på Transportstyrelsen som misstänks ha tagit emot mutor. Hur långt åklagaren kommit i sitt arbete ville han inte berätta för Folkbladet på fredagen.

– Vi ska snart hålla en del förhör.

Bestickning

Häromdagen begärde Johan Lindmark att Göteborgs tingsrätt skulle utse offentliga försvarare till två personer i det aktuella målet.

Den 56-årige mannen, som jobbar på Transportstyrelsen, är misstänkt för mutbrott och tagande av muta. Den andre misstänkte mannen, även han 56 år, som är verksam inom fiskeribranschen, är misstänkt för bestickning och givande av muta.

Två personer är nu alltså misstänkta i mutmålet som uppdagades för ett par månader sedan efter en anonym anmälan som rörde brottsmisstankar mot en fartygsinspektör på Transportstyrelsen.

Andra arbetsuppgifter

Den misstänkte fartygsinspektören har nu fått ändrade arbetsuppgifter.

– Vi har anpassat hans arbetsuppgifter under utredningstiden. Han har just nu inre tjänst, det vill säga kontorsarbete, säger Transportstyrelsens personaldirektör Zilla Jonsson.

Den anställde som bor och jobbar i Göteborg har, enligt personaldirektören, inte varit verksam i Norrköpingsområdet.

Beroendeställning

Det var för cirka ett år sedan som Transportstyrelsen uppmanade sina anställda och allmänheten att vara vaksamma på oegentligheter och missförhållanden inom myndigheten:

– Vår huvuduppgift är att skapa regler, ge tillstånd och ha tillsyn över olika verksamheter. Därför är det många som är i beroendeställning till oss. Vi är måna om att arbeta på många olika sätt för att stärka förtroendet för myndigheten, säger Zilla Jonsson som förklaring till varför visslarfunktionen inrättades.

”Om du misstänker korruption, mutor eller jäv hos Transportstyrelsen kan du tipsa om det. Du kan välja att vara anonym”, står det på Transportstyrelsens hemsida där det framgår hur du ska anmälda de misstänkta brotten.

Enligt Zilla Jonsson har det kommit in en hel del anonyma tips via den nya funktionen.

– De flesta anmälningar har dock hamnat fel, och har till exempel handlat om att grannen har kört rattfull. Men några anmälningar har lett till utredningar, säger Zilla Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om