Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tumlare kan ha siktats i Bråviken

Den sällsynta tumlaren kan ha letat sig långt in i Bråviken. I början på förra veckan tyckte sig flera i besättningen på sjömätningsfartyget Baltica sikta en eller flera tumlare.

NORRKÖPING2012-07-16 04:59

- Att de letar sig så långt in är väldigt spännande och extraordinärt, säger Mats Amundin, svenskt ansvarig för det EU-projekt som syftar till att bevara tumlare i Östersjön.

Amundin, som till vardags även är zoolog på Kolmårdens djurpark, håller det för troligt att det faktiskt var tumlare som letat sig långt in i Bråviken.

- Jag bedömer det som ganska troligt eftersom jag känner en av dem som såg dem och han är en trovärdig person som har sett tumlare förr. Han såg dem på nära håll, säger han.

Sällsynta

Att man siktar tumlare så långt in hör annars inte till vanligheterna.

- De var ju så väldigt långt in, nästan inne i en hamn, det är ganska ovanligt.

- De är ofta nära kusten, men just i Östersjön är det väldigt sällan man ser dem. Sommarbåtfolket brukar komma in med observationer nästan varje sommar från östkusten, men det är inte särskilt många per år, säger Amundin.

Han har en och annan teori om varför tumlare letat sig in i Bråviken.

- De måste äta och det kan ju vara så att de bara har följt en kuststräcka, av och till är det ju gott om strömming i Bråviken så det kan ju vara så att de har följt den.

En adrenalinkick

Att den eller de tumlare som siktades i Bråviken befinner sig kvar i området är däremot inte helt troligt.

- Det är sannolikt att de fortsätter flytta på sig, det är det vi tror. De kan röra sig över jättelånga sträckor.

- Vi kan bara hoppas att de tumlardetektorer vi har längs med kusten registrerat dem på vägen så att vi kan se vilket håll de har kommit ifrån.

Men Amundin har ändå en viss förhoppning om att få en skymt av de sällsynta vattenvarelserna.

- Det är en adrenalinkick för oss som håller på, vi ser dem ju aldrig utan vi ser bara registreringarna. Det är spännande att ha dem på så här nära håll, säger han.

- Jag har fortfarande kontakt med sjömätningsfartyget som såg dem och om de observerar dem igen ringer de och då drar jag ut.

TumlareTumlare är en liten sorts val som tillhör släktet tandvalar. De har en likhet med delfiner och lever bland annat i Östersjön.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om