Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Trotjänare bäst i glöggtest

Glöggens förlovade juletid närmar sig med stormsteg. Men det finns många sorter på Systembolaget att välja på numera. Folkbladet lät därför en femmannajury testa åtta av Systemets mest sålda glöggsorter och det var många som föll i smaken - och tvärtom...
Men efter ett hårt upplopp korades Blossas vanliga röda vinglögg till segrare!

Förre krögaren och numera konsuln Peter Ölander var med i juryn, som testade åtta av Systemets mest sålda glöggsorter.
FOTO: ANITA KJELLBERG

Förre krögaren och numera konsuln Peter Ölander var med i juryn, som testade åtta av Systemets mest sålda glöggsorter. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Norrköping2001-11-24 00:00
Det var dock ett oenigt utslag, då två av fem jurymedlemmar höll Blossas trestjärniga cognacsglögg som den allra godaste...
Diskussionens vågor gick förstås höga från första till sista sväljen.
Inte så oväntat kanske, då juryn bestod av Anne-Marie Bardler Weibe, kock på Stadsmuseets restaurang, förre krögaren och numera konsuln Peter Ölander, apotekaren och revyartisten Leif V. Eriksson, krögaren och Palaceägaren Stig Holm samt Folkbladets kulturredaktör Britt-Marie Engdahl.

<b>Smaken är som</b>
- Man påminns ännu en gång om den gamla sanningen som man upplevt många gånger under sitt krögarliv, att smaken varierar och vi uppfattar mat och dryck så olika, menade Peter Ölander som dock tillsammans med Stig Holm och Britt-Marie Engdahl röstade fram vinglöggen till segern.
Kanske inte så konstigt, att just den glöggen råkar vara Systembolagets mest sålda.
De två som föredrog cognacsglöggen var Leif V och Anne-Marie:
- Beroende på att vi VET hur en bra glögg verkligen ska smaka, log Leif V bestämt. Den glöggen hade helt enkelt den kraftfullaste smaken.
- Ja, lite väl kraftig, med sina 21 procent. Skulle man servera den före ett julbord, slår man definitivt ut smaklökarna inför maten, kontrade Peter Ölander.
Den vinnande röda vinglöggen föll dock de flesta i smaken:
- Balanserad smak, precis lagom. Kort sagt en höjdare och precis så som glögg ska smaka, tyckte Stig Holm.
- Den här glöggen är perfekt och den är bara att servera precis som den är. Här behövs inga tillsatser, utan högsta betyg på 1-5-skalan, betygsatte Peter.
- För mjäkig i smaken, insköt dock Anne-Marie som föredrog den sex procent starkare cognacsglöggen.

<b>Hellre vin</b>
- Vi frågade juryn om deras personliga relation till glöggen:
- Det bästa är när vi samlas, familj, släkt och vänner, och har ett traditionellt glöggparty, framhöll Stig Holm. Då smakar den som bäst.
Medan Peter Ölander helst hoppar över glöggen helt och hållet:
- Ja, ärligt talat föredrar jag ett rött eller vitt vin till jul, eftersom glöggen i min smak är för söt.

<b>Med isbit</b>
Ann-Marie Bardler Weibe dricker inte bara het glögg under julen:
- Nej, jag tar gärna även en glögg med en isbit i mitt på sommaren. Då smakar den som en god martini. Till julen föredrar jag min egen hemmagjorda glögg, där jag låter glöggkryddor först dra i sprit ett tag innan jag blandar det med vin och gärna en vaniljstång.
- Som apotekare är man ju lite proffs på att göra egen glögg, något jag lärde mig redan som klubbmästare under studentåren, småskröt Leif V Eriksson och fick något drömmande i blicken. Men numera är jag nog som de flesta och uppskattar en varm glögg under kalla juldagar.
- Mitt förhållande till glöggen är lite laddat, säger Britt-Marie Engdahl. Jag dricker den mycket och gärna fyra veckor före jul men direkt efter juldagarna har jag fått nog. Inte en droppe till.

<b>Lite proffs</b>
Från juryns överläggningar kom hela tiden spontana utrop efter de olika avsmakningarna:
- Tunn smak. En doft av nejlika, ja nästan lite pepprig. Den här lär du få fin yrsla av. Kemisk doft. Kvalmig smak. Damernas favorit. Obefintlig smak. Som saft. Här var det lite smak av pomerans.
Gott om både positiva och negativa omdömen alltså, men framför allt blev det en mycket trevlig testkväll, när vi smuttade på alla de olika glöggsorterna.
Lägg därtill att vi åt av pepparkakorna, russinen och nötterna, så förstår ni nog att julstämningen infann sig på ett mycket angenämt sätt.
<B><I>God glögg!</B></I>


<span class=rub>Här är glöggsorterna som testades</span>

<B>Lucia Röd (75 cl)</B>
Pris 60:-
Alkohol: 14,5 %
Doft: Pepprig, lite nejlika,
Smak: behaglig, balanserad
Betyg: ****

<B>Blossa trestjärnig röd (50 cl)</B>
Pris: 69:-
Alkohol: 21 %
Doft: svag doft, lite kanel, mycket sprit.
Smak: mycket kraftig, skapar "yrsla", dödar smaklökar.
Betyg: ***

<B>Blossa lättglögg (75 cl)</B>
Pris: 23:-
Alkohol: 2,2 %
Doft: Beklämmande
Smak: som saft
Betyg: *

<B>Blossa starkvinsglögg vit (75 cl)</B>
Pris: 59:-
Alkohol: 15 %
Doft: ganska snäll, som vetebullar.
Smak: som portvin, lite kardemummalik.
Betyg: **

<B>Dufvenkrooks Original (75cl)</B>
Pris: 69:-
Alkohol: 15 %
Doft: obefintlig, tunn
Smak: Lite sprit, festförstörare, men snygg flaska.
Betyg: *

<B>Blossa Vinglögg (75 cl)</B>
Pris: 51:-
Alkohol: 10 %.
Doft: Perfekt, fyllig, balanserad.
Smak: En höjdare, mycket personlig smak.
Betyg: *****

<B>Snälleröds Glühwein (75 cl)</B>
Pris: 44:-
Alkohol: 8,5 %
Doft: Inte glögg i alla fall, tunn och tam.
Smak: känns som alkoholfri, blek, bläh.
Betyg: *

<B>Blossa starkvinsglögg röd (75 cl)</B>
Pris: 59:-
Alkohol: 15 %
Doft: Inbjudande, balanserad, "blågul".
Smak: Som glögg ska smaka.
Betyg: ***
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om