29 oktober fattade Folkhälsomyndigheten beslut om att införa skärpta allmänna råd i Östergötland.
Beslutet gäller fram till 19 november – men kan förlängas.
Nu har mer än halva tiden gått och smittspridningen fortsätter att ligga kvar på en hög nivå.
Smittskyddsläkaren Britt Åkerlind bedömer därför att det är troligt att råden kommer att ligga kvar i någon form även efter den 19:e.
– Vi har kontinuerlig dialog med Folkhälsomyndigheten som formellt tar beslutet. Min bedömning är att vi inte kommer ta bort dem utan att de kommer ligga kvar, men att det blir en viss förändring. Det är mycket troligt. Men det är lite tidigt att säga hur det kommer att bli redan nu. Vi får vänta och ser hur det utvecklar sig, säger hon.
Kan det bli fråga om en ytterligare skärpning av råden?
– Det är svårt att svara den frågan i dag men jag är ganska övertygad om att någon form av allmänna regionala råd kommer vi att ha även efter den 19:e.
Hur upplever ni att östgötarna sköter sig? Följs råden?
– Bedömingen är att befolkningen lyssnar. Vi har haft mycket telefonsamtal och det är många som vill stämma av att de gör rätt. Vi har en ökad smittspridning och fler patienter i slutenvården, men om vi inte hade haft regionala allmänna råd så är min bedömning att situationen hade varit ännu värre i dag.
Regionen fick i fredags stänga den allmänna provtagningen av covid-19 efter att ett instrument hade gått sönder.
Endast de som redan hade bokat in en tid och patienter som behöver sjukhusvård, vårdtagare inom äldreomsorg eller funktionshinderomsorg samt vård- och omsorgspersonal fick då testas.
Instrumentet har nu lagats men det dröjer innan den allmänna provtagningen kan komma igång igen.
– Det som hänt är att vi nu har massor av prover på laboratoriet som vi inte hunnit med och som vi måste köra i kapp så att säga.
Positiveten bland de som testar sig fortsätter att öka. I augusti var det ungefär en procent av alla som testade sig som faktiskt hade covid-19. I mitten av oktober var det ungefär tio procent som var positiva och nu är det uppe i 20 procent.
– Det går hand i hand med den smittspridning vi ser och så resulterar ex antal i allvarlig sjukdom som kräver sjukhusvård. Läget är ansträngt, men vi försöker hålla igång annan vård också, säger Britt.