De tre östgötakockarna ingår i en styrka på 46 kockar, som ser till att kungafamiljen, alla Nobelpristagarna och övriga prominenta gäster, får en middag, värd att minnas. Totalt handlar det om 1 340 portioner som ska serveras av ett 30-tal hovmästare och cirka 200 servitörer.
– Det här är givetvis ett prestigefyllt hedersuppdrag, säger Johan Andersson, 27, och det ska bli spännande att få se hur det fungerar i köket, när man lagar mat till en sån här jättestor bjudning.
Precis som Johan Andersson, blir årets Nobelmiddag den första för Niklas Hellsing från Gryts varv medan Morgan Lundin från Lingon & Dill i Skärblacka, numera är en rutinerad Nobelmiddagskock:
– Det blir min femte Nobelmiddag, men det är lika spännande varje år, inte minst med tanke på att menyn är hemlig för gästerna fram till Nobeldagen. Men så nervös känner jag mig inte längre för kockuppdraget, förutom då inför själva serveringen på Nobeldagen, för då måste allt klaffa till 100 procent. Något annat duger inte när det gäller en Nobelmiddag.
Läs mer i tisdagstidningen.