Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Trendbrottet: Arbetslösheten minskar

Svenskt näringsliv menar att vi är på väg mot en ny utanförskapskris. Men när det gäller arbetslösheten ser man nu ett trendbrott, där fler har kommit i arbete. "Det är inte nattsvart, men fortfarande allvarligt", säger Getoar Abrashi, sektionschef på Arbetsförmedlingen Norrköping.

Getoar Abrashi, sektionschef på Arbetsförmedlingen Norrköping, ser en ljusning vad gäller arbetslösheten. Snart är de nere på samma nivåer som 2019.

Getoar Abrashi, sektionschef på Arbetsförmedlingen Norrköping, ser en ljusning vad gäller arbetslösheten. Snart är de nere på samma nivåer som 2019.

Foto: Privat

Norrköping2021-06-07 17:00

I fredags gick regionchefen för Svenskt näringsliv ut och talade om att Östergötland är på väg mot en utanförskapskris. Utifrån data från SCB konstaterade han att var sjunde vuxen lever på sociala bidrag i länet. Under coronaåret 2020 har också arbetslösheten ökat i länet. Men under i februari började den negativa trenden att vända och jämför man arbetslöshetssiffrorna för maj kan man se att de börjar närma sig de nivåer vi hade innan corona. I Norrköping låg arbetslösheten i maj 2019 på 10,1 procent, i maj 2020 hade den ökat till 11,7 procent och i maj i år hade den gått ner till 10,6 procent.

– Över lag ser vi en positiv utveckling på arbetsmarknaden. I vårt område har vi många branscher som hållit ställningarna under pandemin, exempelvis industrin. Sen är det turistnäringen och restaurangbranschen som haft det tufft men nu innan sommaren ser vi att de rekryterar och har en mer positiv framtidstro. Nu när vi ser lättnader i restriktionerna tror jag många vågar satsa mer, säger Getoar Abrashi.

Utrikesfödda är en grupp där arbetslösheten sen tidigare är stor. Även bland dem kan man se samma trend. Från att ha legat på 27,7 procent i Norrköping i maj 2019 gick den upp till 28,7 procent samma månad 2020 och har nu gått ner till 25,7 procent.

– Det är ju ganska höga siffror, en fjärdedel av de utrikesfödda som inte arbetar. Det finns behov av olika typer av insatser och utbildning som vi försöker se till att de får. 

När det gäller långtidsarbetslösheten, de som varit utan jobb i tolv månader eller mer, ser man även där en ökning under 2020. Där är det positiva trendbrottet inte lika tydligt.

– Det är nu i maj jag ser ett trendbrott och det är för tidigt än att säga om det håller i sig. Men det har varit ganska stabilt nu i ett halvår.

Svenskt näringsliv målar upp en bild av en utanförskapskris, håller du med?

– Slår vi samman arbetssökande, personer som är i behov av ekonomiskt bistånd och sjukskrivna, då står många människor utanför. Det är svårt att säga annat.

Däremot ger arbetslöshetssiffrorna en ljusare bild menar han.

– Utifrån de företag vi pratar med och när vi ser att arbetslöshetssiffrorna sjunker, måste jag ändå säga att det inte är nattsvart. Men det är fortfarande allvarligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!