Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tonåringars köpkraft har stärkts de senaste åren

Under de senaste tio åren har tonåringar i Sverige stärkt sin köpkraft. Tjejer har högre månadspeng än killar, men killar har oftast mer pengar att röra sig med totalt sett. Det visar en ny undersökning från Swedbank.

NORRKÖPING2008-09-08 03:00
Det visar en undersökning från Institutet för Privatekonomi på Swedbank. Tonåringarna har svarat på frågor om hur deras ekonomi ser ut och sedan har jämförelser gjorts med tidigare undersökningar. På tio år har 13-åringarna fått förbättrad köpkraft med tio kronor per månad i genomsnitt. För åldersgruppen 14-17 år har köpkraften förbättrats med hela 100-130 kronor och för 18-åringarna med 150 kronor. För den som fyllt 19 är förbättringen drygt 500 kronor i månaden.Under samma period har barn- och studiebidraget ökat med 190 kronor i fast penningvärde.Undersökningen visar vidare att drygt 80 procent av ungdomarna får pengar regelbundet. Antingen månadspeng eller att de själva får disponera barn- eller studiebidraget. Månadspengen stiger med ålder. Tjejer har högre månadspeng än killar i genomsnitt. Killar sparar mer, har högre skulder men även större sammanlagd inkomst. Pengar i present och som lön för arbete utanför hemmet är också relativt vanligt förekommande. 17 procent av ungdomarna har uppgivit att de får pengar vid behov istället för avtalad månadspeng eller att de inte får några pengar alls. Närmare 30 procent av ungdomarna är skyldiga någon pengar. För det mesta en kompis, men näst viktigaste låntagaren är mamma. - Hela 26 procent anser att de har dålig koll på vart pengarna tar vägen, berättar Maria Ahrengart på Institutet för Privatekonomi vid Swedbank, i en kommentar. Hälften av de tillfrågade tonåringarna uppger att föräldrarna pratar med dem om familjens ekonomi. Drygt fyra av tio oroar sig för familjens ekonomi, åtminstone ibland. Månadspengen stiger med ålder. För en 13-åring är medianvärdet av månadspengen 300 kronor. För en 19-åring 1 050 kronor.Ungdomar bosatta i större städer lägger pengar på ungefär samma saker som de på landsorten. Skillnaden är att det är vanligare att lägga pengar på kontantkort och mobilsamtal i landsorten jämfört med storstaden. Även vad gäller pengar på bensin är det landsortsungdomarna som spenderar mer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om