Försäkringsbolaget Agria uppger att en tredjedel av hundarna i Sverige lider av övervikt. Konsekvenserna kan bli många: övervikt, diabetes, ledproblem och hjärtpåverkan, för att nämna några.
Måns Röken, chefsveterinär på Evidensia djursjukvård i Norrköping berättar att övervikt hos hundar ofta upptäcks när ägarna söker vård för andra åkommor. Men vikten kan vara avgörande för hundens välmående.
– Ta till exempel ledproblem, ryggproblem eller artros. Sånt som man inte kan bota utan behöver så liten belastning som möjligt för att må så bra som möjligt.
För att hålla hunden i bra hull gäller det att vara påläst och ha koll på vad hunden stoppar i sig.
– Många tänker inte på det men allt som går in i munnen är energi. Och man kan inte stoppa in mer energi än man gör av med utan att gå upp i vikt, precis som för oss människor, säger Måns Röken.
En grundregel är att du ska kunna känna, men inte se, revbenen på din hund. Men detta kan variera något från ras till ras.
– Generellt ska magen vara mindre än bröstkorgen. Det är få hundar som är magra. Att vara smal är för en hund sällan ett problem, medan övervikt nästan alltid blir ett problem.
Måns Röken vill nu tipsa om några enklare åtgärder för att hålla koll på hullet.
1. Väg din vovve. Det gör det snabbt och lätt att kolla om hunden går upp, ner, eller står stilla i vikten.
2. Håll dig till en fodersort. Ju mer man blandar, desto svårare att hålla koll på hur mycket energi det innehåller.
3. Mät upp maten så du enkelt kan reglera mängden om hundens hull förändras.