Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tjejer mot mobbning

Sju tjejer som går sista året på Hagagymnasiet har som slutarbete valt att arbeta med ett projekt som handlar om mobbning. Det gör de i samarbete med Navestadsskolan, med en heldag för årskurs 6 den 22 mars.

Planerar en heldag om mobbning. Daniella Werin, Veronica Ayala Carlsson, Sofie Hertzman, Madeleine Lundberg, Johanna Niemelä, Linda Hjelmgren och Helen Berggren, runt bordet på Hagagymnasiet. Foto: Titti Olovsson

Planerar en heldag om mobbning. Daniella Werin, Veronica Ayala Carlsson, Sofie Hertzman, Madeleine Lundberg, Johanna Niemelä, Linda Hjelmgren och Helen Berggren, runt bordet på Hagagymnasiet. Foto: Titti Olovsson

Foto: Fotograf saknas!

NORRKÖPING2007-03-17 06:00
- Mobbning är ett stort problem, som går allt längre ned i åldrarna, menar Daniella Werin, Sofie Hertzman, Linda Hjelmgren, Madeleine Lundberg, Veronica Ayala Carlsson, Johanna Niemelä och Helen Berggren som går sista året på barn- och fritidsprogrammet på Hagagymnasiet.
Ju mer de har satt sig in i det, genom att läsa tidningar och lära sig mer via organisationen Friends hemsida, har de förstått vidden av problemet. De har också använt sig av egna erfarenheter från skoltiden när de var yngre.
- Man får sig en tankeställare. Har jag mobbat någon utan att vara medveten om det? Det är nog något som nästan alla gjort, säger Veronica Ayala Carlsson.
Mobbning kan vara verbal, glåpord, fysisk, genom slag, eller ske på internet eller via sms och mms, säger de. Det kan också vara att få någon att känna sig osynlig, något man kan bryta med något så enkelt som ett "hej".
Tjejerna ringde runt för att höra om de kunde samarbeta med någon skola i Norrköping under sitt projekt. Efter flera nej hos andra skolor fick de ja hos Navestadsskolan, som redan arbetar aktivt mot mobbning.
- Vi ska ha en heldag med sexorna, berättar Sofie Hertzman.
Det blir den 22 mars, på Frinavet, Navestads fritidsgård. Tjejerna har planerat en föreläsning, med frågeställningar som "Vad är mobbning?" och "Vad kan man göra för att stoppa mobbning?".
De ska också spela teater, om en tjej som blir mobbad i skolan av det tuffa gänget. Därutöver har de planerat diverse övningar med de ca 75 eleverna från tre klasser.
- Vi har träffat lärare och rektorn och varit inne i klasserna och presenterat oss, så de vet vilka vi är.
Vad kan man göra om man blir mobbad eller ser någon annan bli mobbad?
- Ta kontakt med en vuxen, säger tjejerna.
- Gå fram och säg ifrån, och visa att du bryr dig om den som bli utsatt, säger Linda Hjelmgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om