Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tio nya miljoner till solceller

Solenergin i Sverige fördubblades under 2015 – Norrköping kommer femma på solcellstoppen.

Solcellsrevolution. Svante Axelsson berättar att många inte längre köper den billigaste elen, man köper den fräckaste elen. Solceller har gått förbi ett nytt kök i fräckhet enligt statusforskare i Lund.

Solcellsrevolution. Svante Axelsson berättar att många inte längre köper den billigaste elen, man köper den fräckaste elen. Solceller har gått förbi ett nytt kök i fräckhet enligt statusforskare i Lund.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2016-03-20 11:30

Det visar siffror från Energimyndigheten. Men trots ökningen så står solenergin fortfarande bara för 0,1 procent av den totala elproduktionen i Sverige, jämfört med Italien och Tyskland, där den står för 8 procent, enligt Dagens Nyheter.

Det är stor skillnad mellan hur stor utbyggnaden är i olika kommuner. Linköping har kommit i särklass längst med högst effekt inom elcertifikatsystemet, över 3 000 kWh. Västerås är på andra plats med nästan 2 000 och Stockholm på tredje med drygt 1 500 samt Norrköping på femte plats med nästan 1 300 kWh.

På fredagen blev det klart att Östergötland får drygt 10 miljoner kronor till stöd för installation av solceller under 2016. Det har Länsstyrelsen i Östergötland beslutat. Stödet kommer från Energimyndigheten.

– Förordningen om stöd för installation av solceller har funnits sedan 2009 och gäller till och med utgången av 2016. Under perioden 2009 - 2016 har 695 miljoner kronor fördelats för hela landet och Östergötlands län har fått cirka 55 miljoner, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Det statliga stödet omfattar system med solceller för att producera el från solstrålning. Från och med 2015 kan företag få stöd med upp till 30 procent av kostnaden, medan privatpersoner kan få stöd med upp till 20 procent.

För närvarande finns det cirka 400 ansökningar som har sökt stöd för cirka 60 miljoner kronor på Länsstyrelsen Östergötland och intresset ökar ständigt. Myndigheten fattar beslut om kompletta ansökningar i tur och ordning. Årets anslag kommer inte att räcka till att besluta om samtliga ansökningar i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om