Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tillbaka till 1700-talet

Frasande siden, yviga pocher, mamelucker i pressat linne, underkjolar, korsetter plymer och hattar. I lördags intog det praktfulla sällskapet Gustavianerna Löfstad slott. Tillsammans med nyfikna besökare firade de slottets årliga 1700-talsdag.

Riddräkten som prästen Ulf Lundgren har på sig var praktisk på många sätt. Såväl väst som byxor hade töjbara band. Istället för gylf fanns en nedfällbar lucka, som enligt Ulf signalerade olika saker till damerna beroende på hur nedfälld den var och vilket tyg som fanns på insidan.  Marie Anoinette och Gunilla Gaumonts kläder var inte lika bekväma, men praktiska med sina pocher som fungerade som väskor.

Riddräkten som prästen Ulf Lundgren har på sig var praktisk på många sätt. Såväl väst som byxor hade töjbara band. Istället för gylf fanns en nedfällbar lucka, som enligt Ulf signalerade olika saker till damerna beroende på hur nedfälld den var och vilket tyg som fanns på insidan. Marie Anoinette och Gunilla Gaumonts kläder var inte lika bekväma, men praktiska med sina pocher som fungerade som väskor.

Foto: Peter Holgersson, runpix.se

NORRKÖPING2011-07-18 03:00

I lördags firade Löfstad slott den moderna människans födelse med en alldeles egen 1700-talsdag.

- Det är fjärde året vi anordnar dagen. Intresset för 1700-talet är stort så vi har gjort det till en tradition, säger Maria Nordeman, verksamhetsamordnare på Löfstadslott.

Tradition har också de kringresande Gustavianerna blivit på 1700-talsdagen. Ett kostymsällskap som bildades 1989 och utgörs av ett tjugotal medlemmar. Tillsammans besöker de olika slottsevenemang, museer och skolor. Tidigare var de även stamgäster hos greve Magnus Stenbock på herrgården Herrborum i S:t Annas skärgård. Målet är att sprida kunskap om 1700-talets överklass, dess vanor, kläder och traditioner.

- 1700-talet och den gustavianska epoken är den absolut vackraste i människans historia - för att inte tala om kärleken till Gustav den tredje, säger Gunilla Gaumont, som tillsammans med 15-åriga dottern Marie Antoinette Gaumont promenerar i slottsgården iklädd tidstrogna kläder i siden och spets.

Döpt efter drottning
Både Gunilla Gaumont och hennes dotter är medlemmar i sällskapet sedan länge.

- Jag är uppvuxen i gustaviansk anda och har varit med vid dessa tillställningar sedan jag var liten, berättar Marie Antoinette Gaumont - döpt efter den franska 1700-talsdrottningen.

Anna och Gustav Kärstäter har satt sig tillrätta för att lyssna när gustavianerna berättar om 1700-talets olika modeepoker.

- Det är fascinerande! Att förstå varför de klädde sig som de gjorde på 1700-talet med dess smala midjor och fluffiga kjolar - det är jätteintressant, säger Anna Kärsäter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om