Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tidigt stöd vid skilsmässa

Norrköping blir pilotkommun i ett projekt där man ska erbjuda tidigt stöd vid konflikter i samband med skilsmässor.

Skilsmässa. "Vi vet att barn och föräldrar far väldigt illa vid de här tvisterna", säger projektledare Ylva Söderlind Göthner.

Skilsmässa. "Vi vet att barn och föräldrar far väldigt illa vid de här tvisterna", säger projektledare Ylva Söderlind Göthner.

Foto: Linda Forsell / SvD / TT

NORRKÖPING2015-04-07 17:00

Stiftelsen Allmänna Barnhuset har fått medel från regeringen för att starta försöksverksamhet i fem pilotkommuner, med tvärprofessionellt samordnat stöd till föräldrar och barn i samband med föräldrars separation och de konflikter som kan uppstå kring barnen.

Fokus ska vara, så långt som möjligt, att komma in tidigt, innan konflikten eskalerat.

– Ett angeläget utvecklingsområde, säger Ann Henriksson, verksamhetschef vid socialtjänsten i Norrköping.

Pilotkommuner, förutom Norrköping, är Malmö, Helsingborg, Västerås och Nacka. Projektet startar nu under 2015 och löper till och med juni 2017. I varje kommun ska man bilda ett tvärprofessionellt samverkansteam.

Ett sådant kan se olika ut i olika kommuner. Förutom socialtjänsten kan familjecentraler, barnavårdscentraler, skola, förskola, barnpsykiatrin och primärvården ingå i samarbetet, liksom de som jobbar med missbruksvård eller våldsutsatta kvinnor.

Det handlar om ett förebyggande arbete, samverkan, metodutveckling och ett barnperspektiv. Det är ett lärandeprojekt: resultaten och erfarenheterna ska efter projekttidens slut spridas nationellt.

– Man ska försöka hitta och uppmärksamma barn och föräldrar tidigare, och förhindra att konflikter går för långt, när man har konfliktfyllda separationer, inte komma in för sent, säger Ylva Söderlind Göthner, projektledare vid Stiftelsen Allmänna Barnhuset.

– Det är fler och fler ärenden som går till domstol, och vi vet att barn och föräldrar far väldigt illa vid de här tvisterna. Det utbudet av stöd som vi har i dag är inte särskilt varierat - det är i princip samarbetssamtal som man erbjuder, och föräldrastödkurser, men de är sällan fokuserade på den här gruppen. Det finns lite stödgrupper, men alla kommuner har inte det, säger Ylva Söderlind Göthner.

– En separation är ju för de allra flesta en av de största kriserna i livet, och en jättestor omställning för barnen. Samhället har ganska lite stöd att erbjuda. Man ser det kanske som en naturlig del, som föräldrarna ska klara av, men har man med sig annat i bagaget tidigare så väcks det ofta till liv vid en kris. Man behöver möjligheter att få både krisstöd och hjälp med annat. Det kan vara ekonomi och andra saker som är problematiska, säger Ylva Söderlind Göthner.

Att uppmärksamma barnen är också viktigt, säger hon.

– Man tror att barnen inte hör och ser och förstår - men barn hör och ser och förstår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om