Testa hälsan efter rökstopp
Den förste juni blir det rökstopp i serveringsmiljöer. Nu erbjuder sjukvården serveringspersonalen en hälsotest.- Det handlar om att titta på deras hälsa före och efter stoppet och jämföra dem, säger Izabella Sandberg, forskningssköterska på lungkliniken i Linköping.
- Att passiv rökning är farligt är idag vedertaget, säger Izabella Sandberg.
Aktiva rökare löper större risk att utveckla cancer på lång sikt, men det är även farligt för passiva rökare. Izabella Sandberg nämner den rökrelaterade sjukdomen KOL, Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom, där andnöd och allmänt försämrad kondition är några sjukdomstecken.
Frivilliga
Tillsammans med nio andra kliniker i landet kommer lungmedicinska kliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping att genomföra en undersökning av serveringspersonals hälsa, andningsförmåga och utsatthet för tobaksrök. Det handlar om en undersökning i tre delar; en hälsotest före den första juni, en i höst och ytterligare en om ett år.
- Vi vill gärna att personer som vill vara med och testa sin hälsa anmäler sig så fort som möjligt. Annars kan det bli stressigt, säger Izabella Sandberg.
Den som en gång anmält sig kan när som helst hoppa av studien och både rökare så väl som icke-rökare är välkomna.
Positivt
En liknande undersökning har tidigare genomförts i Kalifornien, vilken visade ett positivt resultat efter ett liknande rökstopp på krogar och restauranger. Utifrån den studien tog Göran Boethius, ordförande i föreningen läkare mot tobak, initiativ till en liknande i Sverige.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!