Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tentamen pågår . . .

NORRKÖPING
Ett vakande öga blickar över salen där studenterna svettas vid sina bänkar. Det är tyst så när som på pennornas flykt över pappren. Det är tentaperiod vid Campus Norrköping. Vi har gjort ett besök i "tenta-tanternas" vardag.

Stortrivs. I drygt två år har Monika Svensson arbetat som tentatant.
Och hon stortrivs. - Det är roligt att arbeta med ungdomar, som är
pigga och skrattar mycket, säger hon.
FOTO: NICLAS SANDBERG

Stortrivs. I drygt två år har Monika Svensson arbetat som tentatant. Och hon stortrivs. - Det är roligt att arbeta med ungdomar, som är pigga och skrattar mycket, säger hon. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2003-06-02 00:00
Korridoren på Täppan mittemot Kåkenhus är folktom och tyst. Ingen vill vara inomhus när knopparna brustit och värmen kommit.
Men stillheten bedrar, egentligen pågår febril aktivitet innanför salsdörrarna. Studenterna svettas som om de vore mitt i solgasset. Slutet på terminen närmar sig och det är upp till bevis för dem. Inne i lektionssalarna brottas de med sina tentamensuppgifter.
- En del studenter är så stressade att de är kritvita i ansiktet när de kommer till tentan. En del tar sig hit fast de är sjuka men jag har också varit med om att en student blev sjuk inne i tentasalen. Vi måste vara beredda på det mesta, säger tentavakten Monika Svensson.

<b>Osynligt arbete</b>
Innan skrivningen har hon och hennes kolleger gjort sitt osynliga arbete. De har ställt borden till rätta, hämtat de bruna säckarna med tentan som förvaras i låsta skåp och laddat upp med högar av skrivpapper.
Monika sitter på en bänk utanför en sal och vaktar i korridoren. Tentavakterna växlar mellan att vakta i salen och i korridoren.
Salsvakterna antecknar noga vilka elever som lämnar salen. När de gjort det tar korridorsvakten över. Ska någon student köpa kaffe eller röka följer korridorsvakten efter i hasorna. Efter toalettbesök kontrollerar vakten efteråt att inga fusklappar finns gömda där.
- När det är tvåtimmarstentor får inte studenterna gå på toaletten, då brukar alltid killarna skämtsamt säga: "Synd, då kan vi inte fuska" eller "då får vi ta fram flaskorna och kissa i", berättar Monika.
Den jargongen stör henne inte. Tvärtom trivs hon när det skämtas och råder en positiv anda.
- Det är roligt att arbeta med ungdomar, som är pigga och skrattar mycket. Mina barn är utflugna och många av oss är äldre, men här är det en ungdomlig anda.
Det är kö för arbete som tentavakt och nästan alla som får jobb har blivit rekommenderade av någon. För två och ett halvt år sedan blev Monika Svensson akut inkallad.
- Jag halkade in på det ett bananskal, säger Monika. Min man blev egentligen tillfrågad, men han rekommenderade mig.
Det var Lucia och det bjöds på glögg i pumptermos. Alla var trevliga, men Monika tyckte det var hopplöst många studerande att hålla ögonen på. Idag är hon mer varm i kläderna och trivs väldigt bra med.
- Det är inte långsamt. Tvärtom är det är inte många döda stunder, säger hon.
Men tentavakten Anita Tauberman håller bara delvis med.
- Jo, det är långsamt och tyst, men inte är det tråkigt. Det beror på hur man är som människa, säger Anita Tauberman.
- För att passa för jobbet ska man nog vara lugn, men samtidigt på alterten, tillägger Monika.
Precis som inom vilket yrke som helst skiftar inställningen till arbetet. Bland annat varierar synen på studenterna. Några av tentatanterna erkänner att de nästan kan få lite moderskänslor för dem, medan andra behandlar dem som vuxna.
- En del studenter är barnsliga, men vi måste se på dem som vuxna och inte tala om dem som elever eller barn. Jag tror kontakten med dem vinner på det, säger Ulla Axell.
Studenterna får komma högst en halvtimme för sent till tentan och sena ankomster är ganska vanliga.
- Det förvånar mig att så många studenter inte passar tiden. Det är dumt att de missar vår information i början, säger Anita Tauberman.
Men Monika tycker lite synd om de studenter som kommer med andan i halsen för att bussen var sen eller de försov sig.
- De har inte alltid hunnit få med sig matsäck, så ibland bjuder vi dem på kaffe, berättar hon.
Monika Svensson är yngst med sina 47 år. Alla som arbetar som tentavakter är äldre och har ett yrkesliv bakom sig. Därför säger många studenter tentatanter istället för tentavakter.
- Jag föredrar ordet tentatant, men vi är inte bara tanter, det finns en karlar här också. Han är 60 år och riktigt myspysig, det är bara pipan som fattas, ler Monika.

<b>Virkar eller bläddrar</b>
Ulla Axell är däremot mer tveksam till begreppet tentatant. Hon tycket det låter lite som om de sitter av tiden medan de virkar eller bläddrar i en veckotidning.
- Det gör mig inget att några säger så, men det bidrar inte till att höja statusen på vårt arbete, säger hon. Arbetet kräver hela vår uppmärksamhet.
Men ordet tentavakt tycker hon inte heller säger allt om vad de faktiskt gör.
- En del går ut på att vakta studenterna så de inte fuskar, men det är inte allt. Det är även mycket administrativt arbete. Vi informerar studenterna om t ex vilka hjälpmedel som är tillåtna, hur långa pauserna är och uppmanar dem att lägga undan mobiltelefonerna, säger
Mobiltelefoner som upptäcks betraktas som fusk. Och liksom allt fusk som upptäcks rapporteras det till läraren. Ibland går det vidare till disciplinnämnden.

<b>Inga personliga åsikter</b>
Ulla varit med i disciplinnämnden i samband med att hon upptäckte att en student hade misstänkta fuskpapper vid sitt bänk.
- Disciplinnämnden är inget jag bävar för. Det är inget roligt, men det gäller att vara saklig och inte ha personliga åsikter om saken.
Monika har aldrig varit med om att någon fuskat och det tycker hon är skönt.
- Jag tror att de förstår att de inte kan fuska, att det inte ger dem något i längden. Det kanske är lite blåögt, men jag vill inte tro att de gör det.
Tiden har gått fort och de första studenterna lämnar skrivningssalen bakom sig för att möta den skinande vårsolen. Förhoppningsvis slipper de ägna sommaren åt att plugga för omtentan i augusti.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om