Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tar steget ut ur stenåldern

Med ny teknik, Livescan, ska polisen få bättre fingeravtryck.  - Med den gamla metoden kunde vi skicka in dåliga avtryck som inte gav något resultat, den här metoden är säkrare, säger Johnny Rydin, kriminaltekniker och huvudinstruktör i region Öst.

Johnny Rydin, kriminaltekniker i Norrköping har undervisat sina kollegor. - De flesta har reagerat positivt på det här systemet. Helheten blir bättre, det ska inte längre gå att göra dåliga fingeravtryck, säger han.

Johnny Rydin, kriminaltekniker i Norrköping har undervisat sina kollegor. - De flesta har reagerat positivt på det här systemet. Helheten blir bättre, det ska inte längre gå att göra dåliga fingeravtryck, säger han.

Foto: Svensson Robert

NORRKÖPING2007-12-14 03:00
I en vecka har polisen i Norrköping kunnat använda den nya tekniken. Med en sorts scanner läser maskinen av fingeravtrycket och det läggs in på dator. Omedelbart räknar ett program ut om det är ett bra eller dåligt avtryck. - Det här ger oss en möjlighet och en kvalitetssäkring att få bättre träffar på de avtryck vi skickar iväg, säger Rydin. I maj fick han lära sig systemet och har under hösten arbetat med att lära upp kollegor i Östergötland, Sörmlands län och Jönköpings län. Men det är egentligen mer än två år efter att den först presenterades. 2005
Redan 2005 kom systemet, men på grund av flera tekniska problem har den nya tekniken kommit i gång först nu under hösten. Polisen i Östergötland har två maskiner, en i Linköping och en i Norrköping, och ska köpa in ytterligare en till Motala. Det är inte bara maskinen som är nyheten utan även att flera ska lära sig och kunna ta fingeravtryck. Nu ska även arrestpersonal och stationsbefäl kunna ta personuppgifter och fingeravtryck, något de inte kunnat göra tidigare. Stenåldersmssäig
- Inte bara det att den gamla metoden är stenåldersmässig, med det här nya blir det inte så stora skillnader i kvalité på avtrycken. Tidigare var det svårt att se om ett avtryck var bra eller dåligt och många skickades fast de var så dåliga att det inte ens gav något svar. Den tidigare tekniken bestod av en elektronisk skrivmaskin, svärta och papper med två chanser att få ett bra avtryck. Med det nya systemet finns allt på dator och det går att göra om fingeravtrycken otaliga gånger. Tv-spel
- Sedan den togs i bruk har vi tagit avtryck på tio personer och de flesta reagerar positivt, det vill själva se till att det blir ett så bra fingeravtryck som möjligt. Det liknar kanske lite ett tv-spel och den som ska lämna fingeravtrycket kan göra det själv, säger Rydin. Polisen har dock ingen möjlighet att själva söka och få träff på redan inlagda fingeravtryck, det är en verksamhet som sköts på Rikspolisstyrelsen i Stockholm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om