Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tar fram handlingsprogram - men var finns pengarna?

Ett handlingsprogram för den olycksförebyggande verksamheten ska vara klart i början av nästa år.
Men många av de åtgärder som föreslås i programmet finns det inte pengar till. Ett av dem är att förse funktionshindrades bostäder med släckningsanordning.

Projektledare - Ulf Lago, chef för brandkårens förebyggande avdelning.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Projektledare - Ulf Lago, chef för brandkårens förebyggande avdelning. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

NORRKÖPING2004-12-11 06:00
Från den förste januari ska alla kommuner enligt en ny lag ha ett handlingsprogram för ett olycksförebyggande arbete. Som underlag för programmet har en riskanalys tagits fram och ett förslag på ett handlingsprogram skickades ut till de olika nämnderna i kommunen. I måndags kom nämndernas remissvar som visar att inte alla nämnderna har de resurser eller den kompetens som krävs för att klara vissa av åtgärderna. Vård och omsorgsnämnden uppger till exempel att de inte har pengar till att installera släckningsanordningar i bostäder där funktionshindrade bor.

Svårt att bedöma
- Nämnden har svårt att bedöma hur mycket det skulle kosta. Men den åtgärden har vi inte tagit bort utan det ska vi försöka att lösa genom ett samarbete mellan nämnderna. Själva släckningsanordningen är dyr men vi kan nog istället installera ett larm som kopplas till trygghetslarmet, säger Ulf Lago, chef för den förebyggande avdelningen på Norrköpings brandförsvar och projektledare för kommunens riskanalys.
Handlingsprogrammet var i måndags uppe i kommunstyrelsen och i januari kommer kommunfullmäktige att fatta beslut om dess innehåll. Under våren kommer en utredning troligen tillsättas för att gå igenom de åtgärder som nämnderna uppgett att de inte har ekonomi till, säger Ulf Lago.

Saknar kompetens
Exemplet med släckningsanordningen är inte den enda åtgärden som någon av nämnderna uppgett att de saknar resurser eller kompetens att genomföra.
Att informera barn och ungdomar i vissa årskurser om brandrisker och hur man skyddar sig är en åtgärd som till viss del finns idag men som inte genomförs heltäckande. Och det är oklart om det kommer att genomföras med det nya handlingsprogrammet. Det finns inte heller budget till förslaget att bygga om alla riskfyllda gatukorsningar.
- Problemet är att handlingsprogrammet inte har gått hand i hand med budgetprocessen i år. De är inte synkroniserade och därför uppstår de här problemen som vi troligen får lösa under nästa år, säger Ulf Lago och förklarar att det är ganska många förslag som det inte finns resurser eller pengar till.

Har sista ordet
Resultatet blir att det handlingsprogram som tas fram till större delen kommer att formas efter de ekonomiska möjligheterna än efter vad det finns behov av.
- Kommunfullmäktige har sista ordet i den här frågan och kanske kan förändra de ekonomiska möjligheterna, säger Ulf Lago.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om