Tåget kommer inte stanna i Kolmården
NORRKÖPINGNerläggning av tågtrafiken till Kolmården och kraftiga neddragningar i busstrafiken Norrköping- Linköping och Linköping-Finspång väntar nästa sommar.Förslaget ska upp i landstingsstyrelsen den 17 juni. Oppositionsrådet Jörgen Rundgren (m), Norrköping, talar om överkörda kommuner och bristfällig demokratisk förankring.
För tre år sedan invigdes stationen i Kolmården. Nu riskerar den att bli öde, utan tågtrafik, sedan landstinget planerar att lägga ned tågtrafiken till Kolmården. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto: Fotograf saknas!
- Det är en katastrof på gång, säger Jörgen Rundgren.
Han är minst sagt irriterad över att först nu fått information om ett förslag från landstinget som ska tas i landstingssstyrelsen redan den 17 juni.
- I kommunerna har vi inte fått yttra oss över huvud taget, säger Jörgen Rundgren.
Det är landstinget som har det ekonomiska ansvaret för den regionala trafiken, medan kommunerna ansvar för den lokala trafiken.
<b>Offentlig diskussion</b>
Enligt Rundgren föreslås nerläggning av bl a busslinjerna 511 Söderköping-Linköping, och 535 Åtvidaberg-Valdemarsvik, samt tågtrafiken till Kolmården.
Neddragningar föreslås på bl a linjerna Finspång-Linköping med 50 procent, och expresslinjen Norrköping-Linköping med 33 procent.
Förändringen ska genomföras om ett år, den 1 juli nästa år.
- Nerläggning av Kolmårdstrafiken - ska vi stå med en jätteperrong, en station utan trafik i så fall? undrar Jörgen Rundgren.
- Vi vill ha en rejäl uppmärksamhet kring det här, en offentlig diskussion, säger Rundgren.
- Vi anser att kommunerna borde ha fått det här på remiss.
<b>Landstingets ekonomi</b>
Bakgrunden till förslaget är landstingets dåliga ekonomi, säger Rundgren. Han och oppositionsrådet i Linköping säger att de har förståelse för att landstinget måste genomföra besparingar inom kollektivtrafikområdet, men att ärenden inte får hanteras på det här sättet.
"Landstingets usla ekonomi kan aldrig vara ett tillräckligt skäl för att åsidosätta normala demokratiska beredningsrutiner. Regionala frågor om kollektivtrafik måste skötas i nära samverkan mellan berörda kommuner och Östsam", skriver oppositionsråden i ett pressmeddelande.
<span class=rub>Ottosson också kritisk</span>
<span class=ing>NORRKÖPING
Kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, Mattias Ottosson (s), är kritisk till landstingets planer på att lägga ner tågtrafiken till och från Kolmården.</span>
- Vi isolerar oss allt mer från regionerna norr om oss, som Mälardalsområdet, säger Mattias Ottosson.
- Tidigare har landstinget dragit sig ur pendeltrafiken från Norrköping till Katrineholm.
Mattias Ottosson vill att landstingsstyrelsen ska titta på om man inte kan dra ner ännu mer på expressbussarna mellan Norrköping och Linköping eller kanske till och med lägga ned dem, nu när pendeltågen kommer att börja gå var tjugonde minut mellan städerna. Istället kunde man behålla Kolmårdentrafiken, menar han.
- Vi har marknadsfört Kolmårdsregionen som ett sätt att bo och pendla till Stockholm, säger Mattias Ottosson som tänker slåss för att Kolmårdstrafiken ska kunna vara kvar.
Han tycker att det är fel av landstinget att vältra över ansvaret för utredningen om ersättningsalternativ på Östgötatrafiken.
Att pendeltåg skulle kunna gå upp till Krokek på den hårt belastade banan tror han inte är realistiskt.
Mattias Ottosson tycker att han fått information under vägen om kostnadsökningarna.
- Nu när det blivit konkret framför vi kritik mot framför allt förslaget att ta bort Kolmårdstågen.
Socialdemokraterna i Norrköping filar på ett större uttalande i frågan, ett uttalande som väntas komma idag.
<span class=rub>"Pengarna räcker inte"</span>
<span class=ing>NORRKÖPING
I upphandlingen av buss- och tågtrafiken räcker inte pengarna, trots 50 nya satsade miljoner, säger landstingsrådet Irma Görtz (s), Norrköping.</span>
Det finns en förhandlingsöverenskommelse om att landstinget finansierar och beställer den regionala trafiken, medan kommunerna ansvarar för trafiken inom kommunerna, säger landstingrådet Irma Görtz (s).
I förra veckan informerades ks-ordförandena i länet om de väntade neddragningarna.
Enligt Irma Görtz innebär nedläggning av Kolmårdstrafiken att landstinget om ett år inte längre kommer att köpa plats på SJ:s tåg och att tågen inte längre kommer att stanna vid Krokeksstationen som invigdes för bara tre år sedan. Det är för få som åker, tyvärr, säger hon.
<b>Expressbussar?</b>
Enligt Görtz får man nu diskutera om det går att lösa trafiken från Kolmården till Linköping på ett mer kostnadseffektivt sätt, med expressbussar eller pendeltåg.
I upphandlingen för den regionala buss- och tågtrafiken räcker inte pengarna, trots 50 nya miljoner, säger Irma Görtz. Idag kostar kollektivtrafiken landstinget 150 miljoner kr om året, något som ökar till 200 miljoner.
Principen är att i första hand satsa på arbets- och utbildningspendling mellan länets största kommuner. Serviceåkandet, att åka och handla med bussen, hör inte till det prioriterade. De busslinjer som läggs ner är sådana som har låg beläggning.
Moderatkritiken bemöter Görtz med att landstinget inte blandar sig i den kommunala beslutsprocessen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!