– Vindkraften behöver byggas ut, säger utredaren Ulrika Liljeberg som under torsdagen lämnade över sin rapport till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).
Utredningen tillsattes av den förra regeringen, men i höstas fick utredaren ett tilläggsdirektiv av den nya regeringen: Det är vindkraftsbolagen, inte staten, som ska stå för kostnaderna till kommunerna.
Utredningen presenterar förslag på ersättningssystem för hur kommunerna ska kompenseras vid en eventuell etablering av vindkraft.
Reidar Svedahl (L), stark motståndare till vindkraften, var i vissa delar positiv till utredningen.
– Man har äntligen förstått att de drabbade måste kompenseras. Utredningen var faktiskt klokare än vad jag trodde på förhand.
Enligt Svedahl har förespråkarna för vindkraft endast sett till de ekonomiska fördelar som nya etableringar skulle innebära.
– Det är först nu man tagit med miljöproblem och negativa konsekvenser för de närboende.
Syftet bakom utredningen är att få fler kommuner att säga ja till vindkraft, samtidigt som de närboende ska få något slags kompensation.
Utredningen föreslår därför att de närboende ska få ta del av vindkraftverkens intäkter under hela livslängden. Det ska också finnas möjlighet att lösa in sin fastighet.
När det gäller kommunerna anser utredningen att det behövs en kommunal intäkt, och det kan bara ske genom en skatt. Men just det får utredningen inte föreslå – det har inte ingått i uppdraget.
Reidar Svedahl igen:
– Jag kanske sticker ut hakan nu, men jag säger det ändå: Går man på den här utredningen kan det vara slutet för vindkraften i Sverige. Bolagen kommer inte att ha råd. Redan i dag gör vissa företag i branschen konkurs.
Men Svedahl sörjer inte företagens problematik.
Själv vill han se ökad satsning av solceller och på SMR, som är mindre kärnverksreaktorer.
– Sverige hade världens bästa system för att få fram el innan vi avvecklade våra kärnkraftsverk. Det är tufft för svenska elabonnenter, konstaterar han avslutningsvis.
Tidigare under torsdagen sa statsminister Ulf Kristersson (M) till SVT Nyheter att kommunerna ska få betalt för vindkraften.
– Man måste se till att kommunerna får vettiga incitament, sa Kristersson under ett besök i Kramfors.
400 nya vindkraftverk byggdes i landet förra året. Inte ett enda i Norrköpings kommun.