Splittringen är stor inom Liberalerna när det gäller vilken väg partiet ska gå, en splittring som handlar om synen på Sverigedemokraterna.
Partiledare Sabunis linje är att L ska ingå i en borgerlig regering efter valet 2022, även om det kräver SD-stöd. En splittrad partistyrelse och en splittrad riksdagsgrupp har med en knapp majoritet ställt sig bakom den linjen.
Motståndarna anser att beslutet öppnar allt för mycket för att ge SD makt och inflytande. Slutligt beslut ska tas på partirådet på söndag.
Liberalerna, ett parti som parkerat sig under riksdagsspärren, har sedan januari 2019 varit en del av Januariavtalet tillsammans med den rödgröna regeringen och C, också en fråga som splittrat Liberalerna.
Reidar Svedahl, kommunalråd och gruppledare för Liberalerna Norrköping, är ett av tre ombud från Östergötland vid partirådet. Frågan om vägval har diskuterats i Facebooktrådar, vid öppna möten i länet där partisekreterare Juno Blom deltagit, och senast på ett medlemsmöte i Norrköping på måndagen.
I Östergötland har L varit tydliga med, även när det gällde att gå in i Januariavtalet, att de som är ombud förväntas lyssna och ta del av alla synpunkter, men sedan står det dem fritt att rösta efter egen övertygelse, säger Svedahl.
När länsförbundet i Östergötland röstade i söndags blev det 8-2 för partistyrelsens linje. Reidar Svedahl säger att han med all sannolikhet kommer att rösta för partistyrelsens linje på söndag. Han har förtroende för Nyamko Sabuni, och beskriver henne som rak och bra, med kloka argument och tankar.
Partistyrelsens linje innebär att SD-stöd inte är förbjudet, men samtidigt kommer man inte att gå med på sådant som strider mot den liberala ideologin, säger Svedahl. Så länge man tar stöd bara för det som stämmer med den liberala ideologin, och sakfrågor där man tycker lika, som förstatligande av skolan och kärnkraft, är det okej, menar han.
Januariavtalet splittrade också partiet, och kanske kommer några att lämna om man inte tydligt säger att L är ett borgerligt alternativ. Oavsett beslut kommer några att vara missnöjda, menar Svedahl. Vägen framåt är att enas bakom partiledaren och diskutera mer sakfrågor än "vem tar vem".
– Vi har inget att vinna på att vänta längre med det här beslutet, snarare tvärtom. Det är dags nu.