Det säger Tullverkets nationella drogspecialist Lars Hansson. I den nya drograpporten, som tagits fram av Tullverket och Rikskriminalpolisen (se artikel nedan) nämns inget om den farliga nätdrogen MDPV som fått rejält fäste och som orsakat många problem i Norrköping. Enligt Tullverket går MDPV under benämningen syntetiska cannabinoider, tillsammans med 109 andra preparat.
– Nätdrogerna har verkligen exploderat, de är idag uppe i flera hundra, säger Lars Hansson och berättar att det är omöjligt att ha koll på allt som finns idag.
"MDPV här för att stanna"Men MDPV, som också har kallats kannibaldrog eller badsalt, är mer än bara en av hundratals internetdroger som finns på marknaden just nu.
– Den har funnits i flera år nu. Och till skillnad från många andra nätdroger har den kommit för att stanna och det är inte alls bra, säger Lars Hansson.
Under 2012 upptäckte tullen 70 försändelser av MDPV. Flest beslag gjordes och görs i Östergötland och Västmanland. Trots att missbruket av drogen ökat kraftigt har tullen i år gjort något färre beslag än under förra året.
– Fram till siste oktober har vi i år jobbat med 45 ärenden, säger Lars Hansson.
SvårupptäcktDet är svårt för tullen att upptäcka och stoppa införseln av MDPV och andra nätdroger som skickas med post från utlandet. Ofta är försändelserna små vilket gör det ännu mer komplicerat.
– Bara till Arlanda kommer 2 500 försändelser varje dag, säger Lars Hansson.
MDPV och andra nya nätdroger kommer ursprungligen nästan alltid från Kina eller Indonesien. Men för att lura tullen så skickas drogerna i flera led till olika länder.
– När vi kommer på varifrån de skickas så byter de avsändarland och logistik inom EU, säger Lars Hansson.
Tullare i KinaHan framhåller att svenska myndigheter jobbar hårt med att komma åt droghandeln och att man har kommit långt, bland annat genom att samverka med andra myndigheter.
– Det vi kan bli bättre på är att samverka med utländska myndigheter, säger Lars Hansson.
Sedan ett år tillbaka har därför svenska tullen skickat en tullare, en tullsambandsman, till Peking, med förhoppningen att man ska kunna samarbeta mer med de kinesiska myndigheterna kring drogsmugglingen.
– Vi vill få dem att förstå att de exporterar varor som våra ungdomar dör av, säger Lars Hansson och tillägger:
– Nätdroger är ett globalt problem.