Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svårare att ändra grundlagen

När Andreas Norlén, (M) ordförande i riksdagens konstitutionsutskott, reser runt till landets domstolar, gör han det för att han med oro ser på hur snabbt demokratin kan monteras ner.

Andreas Norlén (M), ordförande i riksdagens konstitutionsutskott besöker landets domstolar och pratar med media om vikten av att stärka skyddet för demokrati och rättsstat.

Andreas Norlén (M), ordförande i riksdagens konstitutionsutskott besöker landets domstolar och pratar med media om vikten av att stärka skyddet för demokrati och rättsstat.

Foto: Åsa Hanell

Norrköping2018-08-20 19:00

NORRKÖPING

– Vi ser det i Polen och Ungern, nu måste vi se till att stärka skyddet för vår demokrati och den svenska rättsstaten, vi måste visa att man kan lita på det svenska rättsväsendet, att samhällskontraktet mellan individ och stat säkras och att staten lever upp till sina grundläggande åtaganden, säger Andreas Norlén.

Och det tänker han göra bland annat genom en grundlagsutredning där man ska fokusera på fyra områden.

– Stärka domstolarnas oberoende genom att öka avstånden mellan politiken och domstolarna är ett, att öka enskilda individers rättigheter och öka möjligheten till skadestånd om man kränks, inte bara via Europadomstolen som det är nu, är ett andra sätt, säger Andreas Norlén.

Han vill också stärka kontrollen av lagar och andra beslut så att de följer grundlagen.

– Det har vi ju nu sett vid flera tillfällen där domstolar tolkar lagen olika trots att lagrådet sagt att lagen inte kan tillämpas så, säger Andreas Norlén och syftar på den nya gymnasielagen och dess möjligheter för ensamkommande barn att få stanna i Sverige.

För att skydda vår demokrati i sin helhet och minska möjligheten till snabba beslut som skulle kunna urholka demokratin, vill han att det ska bli svårare att ändra grundlagen. Som det är nu så räcker det med enkel majoritet, 51 procents övervikt och två beslut med ett val emellan.

– Men det är lätt att ta ett beslut och utlysa extra val direkt efter för att sedan ta beslutet en andra gång, för att grundlagen ska ändras snabbt. Jag vill istället ha kvalificerad majoritet, med två tredjedelar av de avgivna rösterna, och beslut som bara kan tas mellan två ordinarie val, säger Andreas Norlén.

När det gäller samhällsdebatten och den retorik där medias trovärdighet ifrågasätts och undergrävs upplever Andreas Norlén det bekymmersamt att människor ganska oreflekterat delar inlägg på sociala medier utan att vara källkritiska och utan att fundera på om det kan vara en utländsk påverkansaktion.

– Vi har en långtgående yttrandefrihet och i första hand värnar vi demokratin genom en öppen och fri debatt, men jag vill stärka skyddet för demokratin och rättsstaten genom att göra det svårare att undergräva eller avskaffa demokratin med demokratins egna verktyg.

Andreas Norlén har hittills besökt en handfull domstolar och det kommer att bli fler. Vilka och när är däremot inte spikat.

– Det här är något jag kommer att fortsätta med också efter valet, säger Andreas Norlén.

Lagrådets granskning ska avse

1. hur lagförslaget förhåller sig till grundlagarna och rättsordningen i övrigt,

2. hur förslagets föreskrifter förhåller sig till varandra,

3. hur förslaget förhåller sig till rättssäkerhetens krav,

4. om förslaget är så utformat att lagen kan antas tillgodose angivna syften,

5. vilka problem som kan uppstå vid tillämpningen.

Konstitutionsutskottet är ett utskott i Sveriges riksdag med uppgift att bereda frågor och väcka förslag av konstitutionell och förvaltningsrättslig betydelse, samt att granska statsrådens tjänsteutövning och regeringsärendenas handläggning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om