Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svar från SKL under veckan

Den här veckan väntas svar från Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, om det var ett sprängämne eller inte som detektorn larmade om vid kärnkraftsverket i Oskarshamn, OKG. Igår vid ett möte på OKG hölls en genomgång med tillverkaren, polis och SKL om hur mätutrustningen fungerar.

Foto: Paul Madej

NORRKÖPING2008-06-03 03:00
- Det är en träff på OKG med folk från SKL, våra kriminaltekniker och folk från tillverkaren, som ska gå igenom hur den fungerar, säger Sven-Erik Karlsson, informationschef vid Kalmarpolisen.- Därefter ska SKL gå igenom proverna och redovisa dem för oss. Man har sagt senare i veckan, säger Karlsson.- En av förutsättningarna var att köra genomgången i Oskarshamn och att därpå köra proverna. Jag kan tänka mig att det går ganska fort, säger Sven-Erik Karlsson.Det var för 1,5 vecka sedan som två isoleringsarbetare från Norrköping, 44 och 53 år, blev misstänkta för förberedelse till sabotage sedan en detektor larmat om misstänkta spår av ett sprängämne på en plastkasse med toalettartiklar.De frigavs efter ett dygn, men är fortfarande skäligen misstänkta, den svagare misstankegraden. Analysen på SKL i Linköping är avgörande för utredningen.- Man väntar helt och hållet på analysen, säger Sven-Erik Karlsson.Kan ha visat fel
EvaMarie Törnström, informationsansvarig vid SKL i Linköping, vill inte uttala sig om det enskilda ärendet, men uppger att SKL har egna avancerade s k bombsniffrar, och flera andra kompletterande analysmetoder som kan verifiera om det rör sig om ett sprängämne eller inte.En bombsniffer är ett sållningsinstrument som används på såväl kärnkraftsverk som vid flygplatser. Den suger in luft, och därmed också partiklar, som fastnar i ett filter.- De är väldigt känsligt inställda, säger EvaMarie Törnström, vilket betyder att de ibland kan visa falska positiva resultat.Hellre det än att de visar fel åt andra hållet, något som kan få mycket värre konsekvenser, menar hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om