Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svalt mottagande för Reinfeldts fotboja

Fotboja och utegångsförbud för unga brottslingar, det föreslår Fredrik Reinfeldt. Men reaktionerna är blandade.- Risken är att man känner sig stämplad som brottsling, menar Marcus Claesson, lärare på De Geer-gymnasiet i Norrköping.

Gymnasieläraren Marcus Claesson ställer sig frågande till förslaget om fotboja och utegångsförbud för unga, dömda brottslingar.
- Det är en enkel lösning för samhället, men är det rätt och bra för individen? Risken finns att det sätter en stämpel på ungdomarna och att det leder vidare på den kriminella banan.

Gymnasieläraren Marcus Claesson ställer sig frågande till förslaget om fotboja och utegångsförbud för unga, dömda brottslingar. - Det är en enkel lösning för samhället, men är det rätt och bra för individen? Risken finns att det sätter en stämpel på ungdomarna och att det leder vidare på den kriminella banan.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2013-02-01 05:53

Nyheten slog ner som något av en bomb på sociala medier som Twitter och Facebook, när Fredrik Reinfeldt tidigare i veckan lade fram sitt förslag om så kallad helgavskiljning. Idag kan en person i åldern 15-17 dömas till ungdomstjänst, böter eller olika slags villkorliga domar. Det nya förslaget från statsministern innebär att man kombinerar eller ersätter befintliga straff mot ungdomar som begått brott med utegångsförbud och fotboja på helger.

Kan bli stämplad

Marcus Claesson, som är lärare på De Geer-gymnasiet, är tveksam till förslaget.

- Det kan innebära att man känner sig stämplad som brottsling, att som ung bli fast hemma med fotboja. Då finns risken att man fortsätter på den kriminella banan, ungdomstjänst är kanske inte lika betungande.

Han menar också att man måste ifrågasätta vad ett sådant straff i själva verket skulle leda till.

- Frågan är för vems skull man ger straffet, är det verkligen för individens bästa? Det känns som en enkel lösning för samhället, men inte nödvändigtvis en bra lösning för individen.

Svalt mottagande

När Folkbladet möter gymnasieungdomar ute i skolkorridorerna får förslaget om helgavskiljning ett svalt mottagande.

- Det känns lite gammeldags och brutalt, säger Laura Michelin, 16.

Daniel Nestor, som går på teaterlinjen på De Geer, är också skeptisk.

- Det kanske kan fungera, men jag skulle helst se att det finns något slags varningssystem som gör att det inte ska behöva gå så långt. Jag tycker inte att man ska kunna dömas till fotboja direkt.

- Det låter lite töntigt, är eleven Alice Anderssons spontana reaktion.

Sågas av expert

Kriminologiprofessorn Hans Thamm har i media gått ut och sågat idén, och pekar på siffror som visar att ungdomar som straffats med elboja oftare återfaller i brott än andra. Men det kan också finnas fördelar:

- Spontant tror jag inte på det som ett ensamt straff, men i kombination med till exempel öppenvård eller ungdomstjänst skulle ett utegångsförbud kunna fungera. Jag är generellt sett positiv till vård i hemmet, säger Jimmy Hägg, ordförande i Unga Kris i Norrköping. Men han tillägger:

- Jag har inte hunnit sätta mig in i det helt, men klart är att om man ska dömas till fotboja måste det vara efter en god uppföljning och som påföljd för särskilda brott.

Förslaget om helgavskiljning ska tas upp på Moderaternas kommande partistämma.

Fakta/Helgavskiljning
Statsminister Fredrik Reinfeldt föreslog i tisdags (29/1 2013) ett nytt straffmått för unga som begår brott. Med så kallad "helgavskiljning" ska ungdomar i åldern 15-17 år som begår brott kunna dömas till utegångsförbud på helgkvällar och helgnätter. En elektronisk fotboja ska användas för att se till att den dömde inte lämnar bostaden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om