Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Svaga grupper förlorar"

NORRKÖPING
- Risken är att de svaga grupperna i samhället, de som har behov av lokal hjälp och service, blir de stora förlorarna i en sån här förändring.
- Det hoppas jag politikerna har i åtanke, när det blir dags att tänka på den nya kommunala organisationen framöver.
Det säger kommundelsdirektör Hans-Göran Säwar dagen efter att socialdemokraterna beslutat skrota kommundelsnämnderna i Norrköping.

– Det finns en stor risk att de svaga grupperna i samhället, de som behöver service och hjälp, förlorar mest om kommundelsnämnderna försvinner, menar Hans-Göran Säwar på södra kommundelskontoret. 
FOTO: JANNE FORSBY

– Det finns en stor risk att de svaga grupperna i samhället, de som behöver service och hjälp, förlorar mest om kommundelsnämnderna försvinner, menar Hans-Göran Säwar på södra kommundelskontoret. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2001-12-05 00:00
Skulle vi möta ilska? Eller uppgivenhet? Vilka känslor har man på kommundelskontoren, dagen efter att socialdemokraternas i princip lagt ned dem?
- Vi känner varken ilska eller uppgivenhet, utan hoppas istället att det ska växa fram något bra ur en eventuell nedläggning och att vi får vara med och planera för den framtida verksamheten, säger Hans-Göran Säwar.
Han erkänner också att situationen på kommundelsnämnderna inte är bra som det ser ut idag:
- Enligt oss fanns det två vägar att gå. Antingen utveckling eller avveckling. Utveckling på det viset att vi skulle få mer att säga till om på alla fronter, vilket inte är fallet idag. Exempelvis när det gäller kultur- och fritidsnämndens område, där beslutsfattandet varit splittrat mellan oss och kontoret i centrum.

<B>? Men nu blir det troligen avveckling?</B>
- Ja, men vad vi hoppas på i det här läget är att medborgarkontoret i Navestad blir kvar även i framtiden och helst utbyggt med flera tjänster och mer service än idag och att vi får ett likadant medborgarkontor här i Hageby Centrum.
- Men vi hoppas få vara med och dra upp framtida riktlinjer i den omorganisationsgrupp som förmodligen kommer att tillsättas under nästa år.
Berit Jonsson, ansvarig för äldreomsorgs- och handikappfrågor på södra kommundelskontoret, säger så här:
- Vi har ju kontakter med så många andra parter, som socialen, hyresvärdar, pyskiatrin, primärvården och så vidare och därför behöver vi ha en kontaktpunkt kvar här i Hageby även i fortsättningen, som ett medborgarkontor.
- Och som alltid, säger ekonomiansvarige Roger Lindberg, är det risk att de svagaste i samhället blir förlorarna och drabbas hårdast av såna här förändringar. Alltså de som inte orkar göra sin röst hörd, som många andra.
I Hageby ligger en av Norrköpings nio kommundelskontor med totalt 17 anställda, inklusive infocentret i Navestad.
- Och beskedet att man vill lägga ned kommundelsnämnderna, kändes inget omtumlande, säger Hans-Göran Säwar.
- Helt enkelt för att vi haft på känn en längre tid, att det skulle kunna gå så här. Men det var ju ovisst in i det sista och bara 27 mot 24 i omröstningen för att lägga ner kommundelsnämnderna. Så det var verkligen en tuff match.

<b>? Hur ser ni på tiden fram till nedläggningen om drygt ett år?</b>
- Vi kommer att jobba på som vanligt med all vår verksamhet, även om det kan bli lite svårt att få fram den rätta entusiasmen och energin ju närmare vi kommer nedläggningen, funderar Hans-Göran Säwar, en luttrad kommuntjänsteman med många år i kommunens tjänst bakom sig, men med en mer osäker tid framför sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om