Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Surret är ett övningsplan

NORRKÖPING
Vad är det för ett tvåmotorigt flygplan, som surrar över Norrköping dagarna i ända?
Det undrar många och nu kan Folkbladet avslöja att det är ett övningsplan för blivande trafikpiloter.
- Vi har faktiskt hållit på med vår utbildning i 12 år, men är väldigt anonyma för de flesta Norrköpingsbor, säger Elving Persson på Kungsair Training AB, som finns på Norrköpings flygplats.

– Kolla så det inte är några små sprickor i propellern, säger flygläraren Sven-Erik Simonsson, som här går igenom kontrollistan före start med elevern Richard Juhasz.
FOTO: ROBERT SVENSSON

– Kolla så det inte är några små sprickor i propellern, säger flygläraren Sven-Erik Simonsson, som här går igenom kontrollistan före start med elevern Richard Juhasz. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2001-10-20 00:00
<B>? Varför är ni så anonyma, om ni nu driver en flygskola?</B>
- Vi får alla våra elever på rekommendation via våra kontakter i flygbranschen och behöver därför inte annonsera och liknande för att få elever, förklarar Elving Persson.
- Vi har en liten firma och skräddarsyr utbildningen för varje elev vi får.
- Men faktum är att vi inte bara ligger och flyger över Norrköping, utan vi rör oss över hela Norden med våra elever, säger Elving som driver företaget tillsammans med Sven-Erik Simonsson.

<B>? Vad har ni för elever?</B>
- De flesta har sedan tidigare privatcertifikat, men siktar nu på att bli kommersiella piloter. Då lär vi dem den praktiska delen av deras kommersiella certifikat medan de får läsa den teoretiska delen på annat skolhåll, innan de kommer till oss.
- När vår utbildning är klar fungerar det precis som med bil, att de får göra en uppkörning, eller uppflygning i vårt fall, inför en inspektör från Luftfartsinspektionen.
- På fackspråk kallar man vår sorts utbildning för flermotorig flygutbildning under instrumentväderförhållanden.

<B>? Men om det är fint väder och ni inte behöver använda instrumenten för att flyga?</B>
- Då drar vi för en sorts rullgardin för piloteleven, så att han eller hon tvingas att flyga med hjälp av instrumenten, säger Sven-Erik Simonsson.
- Och jag kan nämna att vi, förutom elever med privatcert, även har tidigare flygvapenpiloter som omskolar sig till trafikflygare och piloter med utländsk utbildning, som vi skaffa sig svenskt certifikat.
- I vår praktiska utbildning ingår även att göra upp färdplaner före en flygning och meddela trafikledningen och sen får eleverna lära sig att flyga, navigera och kommunicera, som vi brukar uttrycka det.
- Mycket handlar om ett metodiskt, systematiskt inlärande av många olika moment.

<B>? Kuggas många av era elever, ungefär som vid bilkörkort?</B>
- Nej, det är inte så vanligt, eftersom våra elever är väldigt välmotiverade och ligger på en hög kvalitetsnivå, säger Elving Persson. Och de går här på skolan mellan två veckor och två månader, beroende på deras kompetensnivå när de börjar.
- Jag kan nämna att snittåldern på eleverna ligger strax under 30 år och antalet flickor har ökat en hel del om man ser på en 10-årsperiod.

<B>? Vad kostar ett kommersiellt flygcertifikat?</B>
- Börjar man från absoluta början, kostar det uppåt 400.000 kronor att utbilda sig till trafikflygare, men har du privatcert räcker det med ungefär halva den summan.
- Och en flygvapenpilot kommer förstås undan med ännu mindre pengar med tanke på hans tidigare kunskaper.
- Förutom vår utbildning, säger Elving Persson, sköter vi även om den årliga kompetenskontroll som de kommersiella piloterna måste genomgå för att uppdatera sig hela tiden.

<B>? Vad har ni själva för flygande bakgrund?</B>
- Jag har hunnit med mycket, ler Elving Persson. Bland annat som flygchef i Luftfartsverket och jag har flugit passagerarplan i både USA och Europa och även varit flygchef i ett flygbolag.
- Och jag, säger Sven-Erik Simonsson, har varit flyglärare i tio år, bland annat hos Norrköpings Automobil- och Flygklubb och har själv flugit kommersiellt hos Air Express.

<B>? Vad tycker ni om Norrköpings flygplats rent säkerhetsmässigt, med starter och landningar rakt över centrum?</B>
- Jag ser Norrköpings flygplats som mycket säker, med tanke på dess utrustning, säger Elving Persson. Vi startar och landar så mycket vi kan ut mot Vikbolandet, men ibland måste det ske över centrum, men så är det på många flygplatser, för att man vill ha närheten till staden från flygplatsen, så den blir lätt att nå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om