Folkbladet har tidigare berättat om att kommunen annonserat efter sju superlärare i en satsning för att höja resultaten i skolan.
Det är helt nya tjänster: förstelärare med särskilt resultatuppdrag och 10 000 kronor mer i månaden. De ska ingå i utbildningskontorets forsknings- och utvecklingsenhet och samtidigt arbeta med egen undervisning och coachning av andra lärare på utvalda skolor.
Tanken var att de nya lärarna i Norrköping skulle ha varit i gång efter årsskiftet. Men enligt utbildningsdirektör Mats Olsson har satsningen av olika orsaker blivit tre månader fördröjd.
Just nu befinner man sig i slutfasen av rekryteringen. De nya lärarna ska introduceras under slutet av vårterminen, för att ta steget ut till sitt uppdrag i augusti.
Hur har intresset varit?
– Det har varit ett bra intresse. Inte utifrån perspektivet att vi haft väldigt många sökande, men det har varit många sökande, och det har framför allt funnits i den gruppen tillräckligt många med riktigt bra kompetens.
– Det är sökande både internt och externt. Externt innebär andra huvudmän, så det kan vara även en person på en fristående skola som eventuellt fysiskt finns i Norrköping.
De sökande finns huvudsakligen inom dagspendlingsavstånd från Norrköping.
Skicklighet i att leda elevers lärande har funnits med bland urvalskriterierna. De coachande lärarna kommer troligen att placeras två och två ute på skolorna, för att efter kanske ett läsår flytta vidare till en annan skola.
Inför införandet av coacherna har Norrköping pejlat liknande projekt i landet. Nyligen kom också en rapport som visar att coacher som hjälper lärarna med undervisningen har en positiv effekt på elevernas betyg och stämningen i klassrummet.
Skolverket har gjort ett försök med lärarcoacher i tio skolor i landet. När coacherna hjälpte lärarna att utveckla sina pedagogiska metoder gav det mycket goda resultat, framförallt i engelska och i svenska som andraspråk.
Ärendeträngsel hos utbildningskontoret, resurser som gått åt till mottagande av nyanlända och flytt till ett nytt kontor är förklaringar till fördröjningen i Norrköping.
Den 1 november slutade också chefen för FoU-enheten efter knappt ett halvår.
– Vi fann båda parter att de förutsättningar som gällde de hade vi lite olika perspektiv på, och blev överens om att det bästa för båda parter var att vi gick skilda vägar, säger Mats Olsson.